Neverovatno ukusna slana PITA OD LUKA može biti gotova za 30 minuta!

pita od luka
wikipedia

Za samo pola sata napravite super hranljivu slanu pitu od luka!

Potrebni sastojci:

Za testo:

450 g brašna

220 ml vode

50 g butera

1 pakovanje suvog kvasca

 prstohvat soli i šećera

Za fil:

800 g crnog luka

200 g slanine

1 kašika ulja

3 jaja

 

200 ml slatke pavlake (može i kisela)

250 g sira (kačavalj)

Soli po ukusu

muskatni oraščić i biber 

Način pripreme:

Stavite brašno, kvasac, so i šećeru jednu posudu. U sredini naparvite rupu i sipajte hladnu vodu. Zatim dodajte buter umutite i zamesite testo. Ostavite testo da stoji 30 minuta.

Za fil umutite jaja i pavlaku i dodati izrandani oraščić i biber po ukusu. Luk očistite i iseckajte rebrasto ili na kolutve. Propržite na ulju, a kada malo omekša dodati iseckanu slaninu i pržiti dok luk još malo ne omekša, a slanina ne zarudi. Kada sklonite tiganj sa vatre dodajte mu umućenu smesu od jaja i pavlake i dodajte još malo začina i soli, što zavisi od vašeg ukusa.

Posle pola sata uzmite testo i dodatno ga mestite pa razvucite. Stavite ga u posudu za pečenje koju je najbolje obložiti papirom i po test rasporedite smesu sa lukom i slanimom. Po njoj pospite i već izrendan kačakvalj koji ste pripremili ranije. Pecite u rerni na 200 stepeni 30 minuta maksimalno. Kada pita bude gotova izvadute je i poslužite.

Prijatno!