Za samo pola sata napravite super hranljivu slanu pitu od luka!
Potrebni sastojci:
Za testo:
450 g brašna
220 ml vode
50 g butera
1 pakovanje suvog kvasca
prstohvat soli i šećera
Za fil:
800 g crnog luka
200 g slanine
1 kašika ulja
3 jaja
200 ml slatke pavlake (može i kisela)
250 g sira (kačavalj)
Soli po ukusu
muskatni oraščić i biber
Način pripreme:
Stavite brašno, kvasac, so i šećeru jednu posudu. U sredini naparvite rupu i sipajte hladnu vodu. Zatim dodajte buter umutite i zamesite testo. Ostavite testo da stoji 30 minuta.
Za fil umutite jaja i pavlaku i dodati izrandani oraščić i biber po ukusu. Luk očistite i iseckajte rebrasto ili na kolutve. Propržite na ulju, a kada malo omekša dodati iseckanu slaninu i pržiti dok luk još malo ne omekša, a slanina ne zarudi. Kada sklonite tiganj sa vatre dodajte mu umućenu smesu od jaja i pavlake i dodajte još malo začina i soli, što zavisi od vašeg ukusa.
Posle pola sata uzmite testo i dodatno ga mestite pa razvucite. Stavite ga u posudu za pečenje koju je najbolje obložiti papirom i po test rasporedite smesu sa lukom i slanimom. Po njoj pospite i već izrendan kačakvalj koji ste pripremili ranije. Pecite u rerni na 200 stepeni 30 minuta maksimalno. Kada pita bude gotova izvadute je i poslužite.
Prijatno!