Princ Hari danas će se venčati s američkom glumicom Megan Markl u kapeli Svetog Džordža u dvorcu Vindzor pred 600 zvanica i pred ogromnom globalnom televizijskom publikom.

 

Ceremoniju venčanja vodiće nadbiskup Kanterberija Džastin Velbi.

Mladu će do oltara dovesti britanski prestolonaslednik, otac mladoženje Princ Čarls. On je uskočio kada se saznalo da otac Megan Markl neće moći da dodje u Britaniju na ceremoniju zbog lošeg zdravlja.

Nadbiskup Kanterberija Džastin Velbi rekao je da je princ Čarls vrlo topla osoba i da to radi “u znak ljubavi, zabrinutosti i podrške” i ocenio da je to divno.

Sutrašnje venčanje je privuklo ogromnu međunarodnu pažnju i očekuje se da će prenos gledati desetine miliona televizijskih gledalaca širom sveta.

Nadbiskup je rekao da je atmosfera na probi za venčanje bila vrlo opuštena, nasmejana i prijatna.

Britanska policija je na barikadama i patrolira imanje oko dvorca Vindzor dok su britanske vlasti organizovale veliku bezbednosnu operaciju za taj dogadjaj.

Barikade su postavljene da spreče napade s vozilima kao onaj na Vestminsterskom mostu u Londonu prošle godine. Okolo se šetaju trenirani psi i patrole na konjima.

Policija navodi da će gosti i posmatrači biti podvrgnuti skenerima poput onih na aerodromu i pretragama torbi.

Obožavatelji kraljevske porodice takođe su zamoljeni da ne bacaju konfete tokom procesije jer policija navodi da one predstavljaju potencijalni bezbednosni rizik a da su i mukotrpni za čišćenje.

Očekuje se dolazak desetine hiljada posmatrača u tom gradu zapadno od Londona da gleda vožnju kočija mladenaca posle venčanja.loading...