Pošto označava kraj četrdesetodnevnog posta, Božić je uvek mrsan dan. Običaj kaže da se po dolasku iz crkve i pričešća posle posta svi ukućani obredno omrse, a pored raznoraznih mrsnih đakonija, na trpezi se obavezno mora naći i česnica. U nastavku vam predstavljamo vam dva orginalna recepta za savršenu božićnu pogaču.
Recept 1
Sastojci: Kilogram belog brašna, dve kašike masti, pola litra mlake vode, prašak za pecivo, so.
Priprema: Mlaku vodu sipati u posudu u kojoj je brašno, dodati so, rastopljenu mast i prašak za pecivo. Zamesiti testo i ostaviti da stoji. Oblikovati česnicu kao pogaču, u nju stavite novčić i ukrasiti je po želji. Česnicu peći najpre na jakoj, pa na slabijoj vatri dok ne porumeni. Kada je pečena, uvijte je u krpu da malo odstoji i dok je još topla iznesite je na trpezu.
Recept 2
Sastojci: 1 kg brašna, suvo grožđe, 250 g masti, med, šoljica šećera, so, dve šake tucanih oraha.
Priprema: Kilogramu brašna dodajte komad masti, so i vodom zamesite testo. Podelite ga u nekoliko jufki, pa premesite. Pokrijte i ostavite da se odmori. Jufku razvucite u koru, poprskajte mašću i stavite u tepsiju. Koru pospite orasima, šećerom i suvim grožđem. Ponovite postupak. Između druge i treće kore stavite novčić. Pečenu česnicu premažite medom.