Ni ne slute šta ih čeka napolju! DIVNI I MARKU DNK socijalno oduzelo ĆERKU, ovo su USLOVI ako žele da je vrate

Divna i MArko DNK
Printscreen

Neviđena tragedija je zadesila porodicu Marka i Divne, njihova ćerka je odvedena iz kuće njenih roditelja.

 

Socijalni radnici juče su došli u dom Divninog oca, Tome Milanovića u selo Gložane kod Svilajnca i predali rešenje o privremenom oduzimanju malene Kristine.

Deda, kome su roditelji ostavili ćerku na čuvanje dok oni borave u rijalitiju, doživeo je šok. Pokušao je da zadrži unuku, ali ipak protiv zakona nije mogao.

Dvogodišnja devojčica smeštena je u obučenu hraniteljsku porodicu, što je za “Telegraf” potvrdio i izvor iz Centra za socijalni rad u Svilajncu u kom su procenili da malena devojčica više ne može da ostane u kući Divninih roditelja.

– Nije dete oduzeto, dete je smešteno u hraniteljsku porodicu. Oni su otišli i ostavili dete u neadekvatnim uslovima. Videli ste u kakvim uslovima je dete živelo. Posle toga su ga odveli u rijaliti, a mi smo lepo objasnili baki i deki kako sa detetom da postupaju. Nisu nas poslušali i mi više ne znamo gde oni mogu da ga odvedu – priča sagovornik iz Centra za socijalni.

– Rekli smo im da ćemo morati da smestimo dete u hraniteljsku porodicu, privremeno, dok se roditelji ne vrate, pa ćemo onda da vidimo. Niko ne može roditeljima da oduzme dete, pobogu… Smestili smo ga u obučenu hraniteljsku porodicu, kao što smeštamo i svu decu bez adekvatnog roditeljskog staranja, iz bilo kod razloga da nastupi to. Kada se popravi situacija u njegovoj primarnoj porodici, dete se vraća svojoj porodici – ljubazno priča sagovornik. 

Na pitanje kako su Divnin otac Toma, majka i sestra reagovali kada su iz Centra za socijalni rad došli da odvedu dete, sagovornik kaže da je baki i deki bilo žao, ali da su shvatili da tako mora da bude.

– Oni su, kada smo im prvi put rekli da zbog neadekvatnih uslova postoji mogućnost da ga smestimo u hraniteljsku porodicu, rekli: “Pa, kako ćemo? Pa mi je mnogo volimo…” Rekli smo im da mogu uvek da je vide. Oni su rekli: “Dobro, ako mora… Mi nemamo od čega…” To su ljudi znate kog obrazovnog i socijalnog nivoa, onda se promene, hoće-pa neće… Ne možete vi uvek da razgovarate sa njima kao sa ljudima koji imaju drugi nivo obrazovanja, drugi socijalni status, a trudite se da im pojasnite, da je to za dobrobit svih. Oni su se ljutili na svoju ćerku što ju je ostavila, pa će oni ovo i ono njoj da urade… Prosto, to je tako sa takvim socijalnim slojem. Mi smo njima pomagali i finansijski, ali šta ćeš… – priča izvor.

Na pitanje kako će Centar za socijalni rad dalje da postupa kada su u pitanju Divna i Marko i ćerka Kristina, sagovornik kaže da će vrlo pažljivo pratiti njihovo ponašanje i ophođenje prema detetu, te da nije isključeno to da će se postaviti pitanje da li Divna i Marko uopšte mogu adekvatno trajno da brinu o detetu.

– Videćemo kako oni brinu o detetu. Mi smo dužni da vodimo računa, imamo nadzor nad vršenjem roditeljskog prava u slučaju da im padne na pamet da opet tako negde učestvuju, da dete ostave… Oni su svoje dete ostavili roditeljima i rekli su da idu na par dana i vratiće se. Tada bi već mogao da se pokrene postupak za lišavanje roditeljskog prava. Ako proceni stručni tim, ako proceni sud… Sud na kraju donosi odluku – otkriva sagovornik.

Na pitanje da li njihovo ponašanje u rijalitiju može da utiče na pokretanje postupka za lišavanje roditeljskog prava, sagovornik Telegrafa odgovorio je potvrdno.

– Pa naravno, naravno da može da utiče na to. Stručni tim posmatra sve to i može da donese odluku da se pokrene postupak. Ali, krajnji sud o svemu tome donosi upravo sud – kaže.

Na pitanje da li je to već u planu, sagovornik iz Centra za socijalni rad rekao je da se o tome razmišlja.

– Razmišlja se o tome… Ima indicija. Sud će tražiti mišljenje, a mi ćemo predočiti kako jeste. Sve u interesu deteta, nama je interes deteta najvažniji! Oni su odrasli, punoletni, njihova sudbina je u njihovim rukama, a dete je malo i naša je briga da zaštitimo dete do daljnjeg – objasnio je.

Ono što dodatno može da pogorša celu situaciju jeste i navodno ponašanje i stav drugih članova Divnine porodice.

– Tu ima još nedostataka, ne samo materijalna situacija. Imamo saznanja da oni stalno zivkaju novinare, sebe guraju u neku kvazi popularnost. Mlađa sestra bi da i ona uđe tamo, misleći da lako mogu da dođu do nekih velikih para. Nažalost… Ali, interes nam je da zaštitimo dete, privremeno je u hraniteljskoj porodici, i to je normalna procedura kada roditelji bez našeg znanja ostave dete u uslovima u kojima nema ni materijalnih ni mentalnih uslova da se na adekvatan način brine o detetu – naglasio je još jednom sagovornik Telegrafa.