NI NEKE “ISKUSNE” MAME OVO NE ZNAJU! Sve što bi trebalo da razumete kada kupujete KOLICA ZA BEBU

Kolica za bebu
pixabay.com

Već u poslednjim mesecima trudnoće i u očekivanju dolaska novorođenčeta na svet roditelji razmišljaju kakva kolica za bebe će im biti potrebna. Svim roditeljima je dobro poznato da je izbor dečijih kolica veoma važna stavka za njih i njihovu bebu.

Pravi izbor kolica je bitan za bebinu udobnost i komfor, kao i za roditelje koji će u njima voziti dete u prvim danima njegovog rođenja, kao i narednih nekoliko godina. Pogrešan odabir kolica, koji ne odgovara potrebama i navikama roditelja i deteta može bez potrebe da zakomplikuje svakodnevne aktivnosti i uskrati trenutke zajedničkog uživanja.

Da bismo što lepše provodili dragocene trenutke sa našim detetom i imali lako i praktično kretanje, najbolje je da se unapred raspitamo o osnovnim osobinama i vrstama kolica za bebe. Proizvođači nude različite tipove kolica sa mnogobrojnim karakteristikama, a na nama je da se odlučimo za ona koja nama najviše odgovaraju. Pre nego što krenete u potragu za idealnim kolicima za bebe informišite se detaljno na jednom mestu  na šta da obratite pažnju prilikom kupovine istih.

Najbolja kolica za bebe

Kolica
Pixabay.com

Potrebno je da kolica budu praktična i funkcionalna za roditelje, jer oni jedino znaju kakav je njihov način života, gde će da koriste kolica, po kom terenu će da se kreću, kao i kakve su im navike, potrebe i stil života.

Najbolja su ona kolica koja roditelji procena da su za njih najpogodnija za rukovanje. Dakle, ramislite o nekoliko pitanja pre nego što se odlučite za konačnu kupovinu, kao što su npr: Koliko često izlazite napolje i da li imate naviku da idete na kratke relacije illi u duge šetnje? Kakva je okolina u kojoj živite, da li živite u kući, u zgradi sa liftom ili bez njega? Koji su vremenski uslovi u kojima ćete voziti bebu u kolicima? Da li će vam kolica služiti samo za vožnju i šetnju ili i za uspavljivanje i hranjenje bebe? Da li ćete kolica stavljati u kola i koliko je gepek prostran?

Težina kolica je jedan od bitnijih parametara

Činjenica je da kolica guramo i da tada nismo opterećeni njihovom težinom. Međutim, potrebno je posebno obratiti pažnju na težinu kolica zato što možemo da dođemo u različite situacije kada je potrebno da ih podignemo.

Kolica obično težine od 6 do 20 kilograma, a ova najteža su kolica za blizance. Dosadašnja iskustva mama su ta da je sve preko 10 kilograma za njih preteško. Ukoliko stanujete u zgradi koja nema lift ili često idete po terenu koji ima puno stepenica potrebno je da dižete kolica, što može za jednu mamu da bude prilično naporno. Da biste izbegli stres pri ovakvim i sličnim situacijama i mogli što lakše da rukujete kolicima neophodno je da obratite pažnju na težinu kolica.

Sistem sklapanja i rasklapanja kolica za bebe

Što se tiče mehanizma skalpanja i rasklapanja kolica savet je da se ovaj sistem isproba u prodavnici. Jednostavno zatražite od prodavca da vam pokaže kolica sa nekoliko različitih načina sklapanja i rasklapanja, a zatim sami isprobajte na licu mesta mehanizam i zaključite koji vam najviše odgovara. Ima onih kolica koja se sklapaju po kišobran sistemu, kao i onih koja dobijaju kockasti oblik kada se sklope.

Osim mehanizma koji vam najviše odgovara vodite računa i o dimenzijama sklopljenih kolica. Bitno je da sklopljena kolica imaju takve dimenzije da mogu da se spakuju u gepek automobila ili da stanu na neko drugo mesto za odlaganje.

Omogućite bezbednost i udobnost za bebu

Bezbednost kolica za bebe se odnosi na korišćenje kočnica i na posedovanje sigurnosnih pojaseva.  Bitna je pristupačnost i kvalitet kočniica i da se lako aktiviraju samo jednim pokretom noge. Pojasevi se koriste za vezivanje bebe. Oni imaju 3 do 5 tačaka za kopčanje što zavisi od modela kolica. Kaiševi bi treblao da su mekani i ne mnogo grubi za kožu bebe. Sistem od pet pojaseva pridržava bebu u struku, između nogu i preko ramena.

Da li će se beba osećati udobno u kolicima zavisi od širine ležišta. Potrebno je da ono ne bude previše usko kako bi beba mogla da komotno leži i sedi u njemu.

Podesiv naslon kolica je ključan za udobnost i komfor bebe. Nagibi naslona se lako i brzo podešavaju i obezbeđuju dodatnu ugodnost za bebu u zavisnosti od njenih potreba, kao i od njenog uzrasta. Za tek rođene bebe ili bebe do tri meseca koristi se nulti položaj naslona kada je potrebno da one leže. Kod većih bebe naslon se podešava u više položaja – blago nagnutog, polusedećeg, sedećeg.

Kolica za bebe bi trebalo da poseduju sertifikat o bezbednosti. Potrebno je da ram kolica bude stabilan i čvrst i da na njemu ne postoje oštre ivice ili bilo koje nepravilnosti koje bi mogle da povrede bebu.

Krov na kolicima može da se pomera i namešta prema vremenskim prilikama. Podesivost tende na kolicima nam omogućava prijatne šetnja tokom letnjih meseci i zaštitu bebe od jakog sunca, ili zaštitu bebe od iznenadne kiše koja nas zatekne tokom provoda napolju.

Ručke se mogu birati u više različitih varijanti

Obratite pažnju na visinu ručki na kolicima. One bi trebalo da su u visini struka kako bi se kolicima lakše rukovalo. Kod kolica sa teleskopskom drškom se podešava njihova visina prema visini osobe koja koristi kolica.

Mnogi roditelji smatraju da su praktična ona kolica koja imaju ručke koje mogu da se prebacuju napred i nazad. Kada ručke prebacimo ispred, tada vidimo bebu ispred sebe. Psiholozi smatraju da je do godinu dana starosti bebe potreban kontakt majke i bebe jer se tada beba oseća sigurno i zaštićeno. Kada se drške podese da stoje nazad , tj. iza bebine glave, tada, dok guramo kolica, beba je okrenuta napred i slobodno razgleda svet oko sebe tokom vožnje.

Drške se podešavaju u više varijanti. One mogu biti sastavljene, zatim, one koje su rastavljene ili da imaju mehanizam za sastavljanje. Kolica sa razdvojenim drškama se sklapaju u obliku kišobrana, dok ona sa sastavljenim drškama se sklapaju kao kvadrat. Postoje ručke sa zglobovima, tako da možemo da podešavamo njihov položaj i visinu.

Kakve su karakteristike točkića na kolicima?

Kolica za bebe
Pixabay.com

U zavisnosti po kom ćete se terenu pretežno kretati potrebno je da izabrete kolica sa manjim ili većim točkovima. Ona sa većim točkovima su pogodna za neravne terene, travnate površine, brdovita krajeve i nesređene površine za pešačenje. Kolica sa manjim točkovima su za vožnju po ravnim gradskim ulicama i uređenim površinama. Veličina točkova utiče i na težinu kolica, te je i o ovom aspektu potrebno misliti pri kupovini.

U poslednje vreme su zastupljena kolica sa tri točka. Da li ćete koristiti ove, takozvane, trokolice ili kolica sa četiri točka pre svega zavisi od terena po kojem se krećete sa bebom.  Kolica sa tri točka su mobilnija i prilagođena za sve terene, dok su ona sa četiri točka stabilnija. Ipak, najbolje je obratiti pažnju na kolica koja imaju rotirajuće prednje točkove. Rotacija točkova omogućava lakše rukovanje kolicima i komforniju vožnju bebe u njima. Kod fiksiranih točkova smo primorani na podizanje kolica pri svakom skretanju i promeni pravca.

Kod točkova su bitni kvalitet i materijal njihove izrade. Plastični točkovi su lagani i samim tim utiču na celu težinu kolica. Oni su, pak, vrlo nepouzdani prilikom vožnje jer kolica odskaču i pri manjim neravninama na ulici i tada se bebe u njima truckaju. Gumeni točkovi su mnogo udobniji za bebu, mekši su i amortizuju neravnine na putu. Za razliku od plastičnih, gumeni točkovi se ne klizaju prilikom kišnog i snežnog vremena. Točkovi na naduvavanje su u odnosu na plastične i gumene najkvalitetniji i najudobniji. Oni su, sa druge strane, vrlo teški i pogodni su za vožnju po  manje pristupačnim terenima.

Razni tipovi kolica

Kolica za bebe imaju interesantan istorijat. Više o tome možete pročitati na ovom linku. Danas, standardna kolica imaju podešavanje sedišta u više različitih položaja. Kolica sa korpom za novorođenče imaju korpu koja se koristi u prvih nekoliko meseci sve dok je dete ne preraste.

Kolica sa sedištem za auto su veoma praktična i lako se montiraju na sedište automobila. Dete se smešta u autosedište koje se obavezno koristiti od prvog dana kada dete vozimo u kolima. Kada dete zaspi u kolima lako se prebacuje iz kola na kolica, a da mu se ne remeti san.

Kolica koja imaju tri mogućnosti su ona koja pored autosedišta poseduju i korpu za nošenje koja se lako montira na ram kolica. Ovaj trio sistem pokriva sve mogućnosti nošenja i transporta bebe.

Kolica za blizance postoje u više varijanti. Ona koja imaju sedišta jedno pored drugog, zatim, ona sa sedištima koja su okrenuta jedno ka drugom ili ona sa sedištima koja se nalaze jedan iza drugog. Kada su sedišta postavljena jedan pored drugog kolica su znatno šira što nekad onemogućava prolaz kroz vrata. Opet, u ovim kolicima blizanci komuniciraju jedan sa drugim dok je to nemoguće kada su sedišta postavljena jedan iza drugog.