NIJE IM MESTO U ODVODU: Ovaj tečni otpad može uništiti cevi

Sigurno ste se zapitali zašto neko smatra da je tečni otpad podjednak problem kao i tvrdi, kruti otpad kada imamo odvode u sudoperi, umivaoniku, toalet šolji...

pixabay.com

Tečni otpad nakon kuvanja, prženja, potiranja ili čišćenja ne sme biti jednostavno pušten niz cevi odvoda! Prvo, ovakav otpad može naneti mnogo štete, kako cevima, tako i okolini, a kao drugo – svako od nas snosi odgovornost za ono što baca i pušta niz cevi.

Masnoće i ulja mogu začepiti odvode, ali ujedno biti vrlo štetni za dalji proces  pročišćavanja vode. Kanalizacioni sistemi širom sveta nisu savršeni, a ovaj sistem posebno je slab u našoj zemlji što uzrokuje izlivanje sadržaja na ulice, u dvorišta ili podrume stambenih zgrada.

Svetska organizacija Watership Environment Foundation upozorava na glavne sastojke koji nikako ne smeju biti sasuti u odvode, čak ni kada su pomešani sa velikom količinom vode. To su sledeći tečni sastojci:

  1. Masnoću i salo
  2. Kuhinjsko ulje
  3. Maslac i margarin
  4. Ostatke hrane
  5. Soseve
  6. Mlečne proizvode
  7. Masnoću se lepi za cevi odvoda

Zapravo, tokom vremena masnoća se samo nakuplja i na kraju začepljuje cevi. Deterdženti i ostala hemijska sredstva koja navodno razbijaju masnoću nisu savršeno delotvorna.

Umesto da ih sipamo u odvode, stručnjaci savetuju da masnoću i ostatke hrane sa posuđa, rešetki za roštilj i preostalih kućnih aparata istružemo u limenke ili kante za smeće.loading...