Mačke su po prirodi predatori, a samim tim one instinktivno kriju da ih nešto boli. Međutim, to može predstavljati problem kada su naši kućni ljubimci bolesni. Pročitajte kako da prepoznate kada vašu macu nešto boli...

 

Među predatorima važi jedno pravilo: “Pojedi, ili ćeš biti pojeden”. Mačke instinktivno kriju bol kao jedan od mehanizama za preživljavanje, odnosno kako bi sprečile druge predatore da ih vide kao slabe ili ranjive, piše portal zivotinje.rs.

Godinama ljudi pogrešno tumače ponašanje mačaka, odnosno smatraju da ako nije pokazala, verovatno i ne oseća bol. Međutim, to jednostavno nije istina. Nervni sistem mačke je relativno sličan čovekovom, pa se može zaključiti da ono što je bolno za ljude verovatno je bolno i za mačaku.

Ali to ponašanje koje služi kao zaštita u divljini može predstavljati problem u kući, što otežava da vlasnici znaju kada kućni ljubimac pati od bolova.

Kako prepoznati da vašu mačku nešto boli?

Prvo pravilo glasi: svaki put kada mačka pokazuje neuobičajene oblike ponašanja, vreme je za posetu veterinaru.

Znaci da mačka oseća bol mogu biti: nezainteresovanost za sređivanje krzna, smanjenje aktivnosti kao što su skakanje, hodanje ili igranje, smanjena interakcija sa vlasnikom, sakrivanje, gubitak apetita i telesne težine, agresivnost ili trzanje na dodir, uriniranje van kutije sa peskom, povećana vokalizacija, ubrzan rad srca i ubrzano disanje, proširene zenice…

Dok starije mačke ne pokazuju vidljive znake bola, rendgenski snimci ne lažu. Mačke mogu da pate od artritisa u udovima i kičmi, baš kao psi, ali su simptomi obično suptilniji.

Sve ovo znači da vlasnici treba da budu posebno pažljivi kako bi primetili čak i najsuptilnije promene u ponašanju svoje mačke. Zato su redovne posete veterinaru još značajnije.