NIJE NI ON LUD: Ovo je stvar na kojoj DONALD TRAMP svaki put insistira

Predsednik Donald Trump voli da se hvali milijardama dolara koje je zaradio u poslovima sa nekretninama, ali retko spominje da jako pazi na svaki dolar kad su u pitanju njegovi brakovi i supruge.

Donald Tramp
Beta

Pre sklapanja svakog od svoja tri braka, od kojih su se dva završila razvodom, Trump je svaki put insistirao na predbračnim ugovorima sa precizno navedenim detaljima koji određuju šta će koji bračni drug dobiti ili izgubiti razvodom.

Oni uključuju ne samo novac i kuće, nego i šta supružnici moraju ili ne smeju da otkriju posle razvoda kako bi se zaštitili od naknadnih neprijatnosti. Ugovori su uvek podložni promenama tokom braka što zavisi od toga da li raste bogatstvo supružnika i da li se povećava broj članova porodice, a drže se u tajnosti do brakorazvodne parnice.

Detalji njegovog predbračnog ugovora sa drugom suprugom Marlom Maples pokazali su da se nije sramio da povuče oštre poteze kad je u pitanju alimentacija za izdržavanje dece u slučaju razvoda. Tako je Trump hteo da skreše novac za decu ukoliko se ona zaposle, kao i ako se odluče za vojnu karijeru, a zabranjuje supruzi da nakon razvoda iznosi bilo kakve pojedinosti o braku, piše Business Insider.

To je težak, bolan, ružan alat. Verujte mi, u tome nema ništa zabavno, ali moraš da kažeš: ‘draga, ti si predivna, brinuću se za tebe ali ako stvari ne uspeju, ovo je maksimum koji ćeš dobiti – objasnio je Trump što za njega znači predbračni ugovor.

Donald je upoznao Ivanu Trump 1976. na elitnom Upper East u restoranu Maxwell’s koji danas više ne postoji, a nekad su se tu okupljali bogati i slavni. Tada Ivana Zelnički došla je u restoran sa prijateljicama i čekala stl, a onda im je prišao Trump i ponudio im mesto za svojim stolom.

Posle ručka ispratio ih je do izlaza. Trump je Ivanu šarmirao pa su počeli da se viđaju, da bi se venčali nepunu godinu kasnije – 7. aprila 1977.

Tokom braka par je četiri puta prekrajao predbračni ugovor, a menjali su ga kako je raslo njihovo bogatstvo. Naime, tokom 80-ih i 90-ih bili su vrlo popularni pripadnici njujorške društvene scene. O tome svedoči i reklama za Pizza Hut:

Posle 13 godina braka i troje dece, podneli su zahtev za razvod 11. decembra 1990, a kako se saznalo do razvoda je došlo posle četvrtog predbračnog ugovora. Prema konačnom dogovoru, Ivana je dobila 25 miliona dolara, vilu u Greenwichu i 22 miliona dolara ako vilu prodaju pre razvoda.

Donaldu je takođe naređeno da plati oko 650.000 dolara godišnje za izdržavanje troje dece – što je približno svoti koju je Ivana Trump potpisala u predbračnom ugovoru. Konačan dogovor postigli su posle višemesečnih pregovora čiji je cilj bio da osiguraju da Ivana dobije novac od Donalda, koji je navodno bio u velikim dugovima zbog poslova sa ​​nekretninama i u to vreme nijedna banka nije htela da mu odobri kredit.

Trump se tada oženio glumicom Marlom Maples, koja je bila u sred drame zbog razvoda od bivšeg supruga 1993. godine, neposredno nakon rođenja kćerke Tiffany. Samo četiri godine kasnije par je najavio razvod.

Odluku su doneli uoči same četvrte godišnjice braka, a vrlo je verovatno da je to inicirao Trump jer je prema predbračnom ugovoru, Marla umesto milion, posle četvrte godišnjice braka trebala da dobije pet puta veću apanažu.

Pošto su se 1999. godine konačno nagodili da joj Trump isplati 2 miliona dolara, Maples je rekla da je predbračni ugovor ‘velika bitka’ i da joj je Trump dao da ga potpiše samo pet dana pre nego što su se venčali 1993. Iako ga je potpisala, Marla Maples nije krila nezadovoljstvo ponuđenim.

Nakon dve godine pravne bitke rekla je da odlazi pod uslovima prvog predbračnog ugovora i da odustaje od usmenih obećanja koje joj je Trump dao tokom braka.

Sporazumom je takođe propisano da Trump neće više biti obavezan godišnje da uplaćuje 100.000 dolara za dečji doplatak za njihovu ćerku Tiffany kad ona napuni 21 godinu ili čim dobije posao s punim radnim vremenom ili se prijavi u vojsku ili se pridruži mirovnim snagama.

Trumpov predbračni ugovor s Maples osmišljen je kako bi se izbegle neprijatnosti kroz koje je prolazio posle razvoda sa Ivanom, pa joj je onemogućio objavljivanje bilo kakvih materijala u kojima bi detaljno opisivala njihov brak.

Ugovorom se Maples obavezala da nikad neće objaviti ‘nijedan dnevnik, memoare, nijedno pismo, priču, fotografiju, intervju, tekst, esej ili bilo kakav opis bilo da je riječ o fikciji ili dokumentarnom delu, kao ni da neće nikad iznositi nikakve pojedinosti o braku. Ukoliko Maples prekrši sporazum, Donald će pretrpeti nepopravljivu štetu“, pisalo je u ugovoru.

Donaldov treći brak sa Melanijom Kraus počeo je 2. januara 2005. godine.

Iako uslovi njihovog predbračnog ugovora nikada nisu bili objavljeni, tračerska kolumnistkinja Liz Smith rekla je da je Trump zadovoljan govorio: “Lepo je da je potpisala predbračni ugovor. Svesna je da to moram da imam.”

Špekulacije oko pojedinosti sporazuma došle su u centar pažnje kad su se njih dvoje uselili u Belu kuću nakon što je Trump izabran za predsednika SAD-a, što neki kažu da bi moglo uticati na nove uslove u slučaju razvoda.

Melania i Donald su bili mnogo puta u centru pažnje medija i raznih analiza uoči izbora, pa zatim i zbog optužbi Trumpa za seksualna uznemiravanja tokom njihovog 13-godišnjeg braka, pa je gotovo sigurno da su uslovi iz predbračnog ugovora isti kao i prvog dana, što znači da su detalji i dalje dobro skriveni od očiju javnosti.