NIJE SAMO POMERANJE “NAPRED-NAZAD”: Ovo su NAJVEĆE GREŠKE koje pravimo kad PEGLAMO ODEĆU!

Pegla
John Kasawa/freedigitalphotos.net

Nemojte dozvoliti da nepažnjom upropastite omiljenu bluzu ili da, još gore, strada pegla!

 

1. Peglate presušene tkanine

Mnogo je lakše ispeglati sve neravnine kad je tkanina pomalo vlažna. Ako vam nije zgodno da peglate čim se veš osuši, obavezno naprskajte veš vodom iz fajtalice i tek onda ga peglajte.

2. Ostavljate osetljive tkanine za kraj peglanja

Osetljive tkanine uvek treba peglati na nižim temperaturama, na samom početku, a i vi ćete biti pažljiviji i ispeglaćete svoje omiljene tanke bluze bez neželjene štete! Uz to, može se desiti da peglanje pamučnih tkanina na vrlo visokim temperaturama ostavi i malo nečistoća, u vidu dlačica, na površini pegle a time ćete sigurno oštetiti osetljive tkanine.

3. Previsokom temperaturom napravite nabrana oštećenja na materijalu

Ovo nam se najčešće događa kad peglamo tkanine mešovitog sastava. Ako na vašoj bluzi piše da se sastoji od 30 odsto sintetike a 70 odsto pamuka, ipak namestite na pegli nižu temperaturu – uvek prema osetljivijem sastojku u tkanini (u ovom slučaju, sintetici), a ne prema otpornijem (u ovom slučaju, pamuku).

4. Ne punite peglu vodom iz česme…

… a onda peglate bez pare ako niste na vreme nabavili destilovanu vodu. Pogrešno, jer sve moderne pegle mogu normalno da rade i sa običnom vodom, izuzev ukoliko stanujete u delu gde je zaista izuzetno tvrda voda u vodovodu. Čak i tada, možete da je pomešate pola-pola sa destilovanom vodom i obavezno koristite pri peglanju.

5. Ne čistite peglu

Vremenom će se sigurno nakupiti nečistoća na ploči pegle. Za manje nečistoće, upotrebite krpicu natopljenu alkoholnim sirćetom i pređite preko nje vrelom peglom. Za veće probleme, upotrebite profesionalnu pastu za čišćenje pegli koju možete nabaviti u drogerijama.