NIJE STRAH OD USAMLJENOSTI: Ovo je PRAVI RAZLOG zbog kojeg loše veze traju duže nego što bi trebalo

Prema najnovijim istraživanjima, razlog zašto ostajemo u propalim i toksičnim vezama nije strah od usamljenosti.

pixabay

Zašto smo u nesrećnoj vezi?

Ako vaša veza polako bledi i osećate da više niste srećni, morate priznati da pozdraviti se sa drugom osobom nije tako lako. Rešavanje nesrećne veze može izgledati nerazumljivo, ali se događa vrlo često.

Psiholozi sa Univerziteta u Juti odlučili su da istraže problem američkih parova i samaca. Efekti? Nemogućnost okončanja odnosa ne proizilazi iz straha od usamljenosti, više od činjenice da smo u suštini altruisti. 

Šta se dešava? Zamišljamo da ne možemo napustiti određenu osobu jer ona zavisi od nas i ne može se bez te veze. Istraživanje dokazuje da što više druga polovina izgleda zavisnije od nas, to se više kajemo pre nego što prekinemo odnos. Ostajemo u njemu jer nam je stalo do potreba druge osobe. U ispitivanju je učestvovalo 1348 ljudi koji su bili u romantičnoj vezi najmanje 10 nedelja i 500 koji su razmišljali o rastanku najmanje dva meseca.

Ako su ispitanici smatrali da je druga polovina čvrsto opredeljena za ovaj odnos, retko su se odlučili za rastanak, iako to nije bio idealan odnos – kaže Samanta Džoel, psiholog sa univerziteta u Juti.

Mi jednostavno ne želimo da povredimo naše partnere i zaista brinemo o potrebama druge osobe – dodao je istraživač.

Međutim, postojale su neke sumnje oko jasnog čitanja signala – činjenica da smatramo da je osoba zavisna od nas je vrlo relativna i nije uvek u skladu sa stvarnim stanjem stvari. Provodimo previše vremena analizirajući koliko će joj rastanak biti bolan. Čini nam se da je rastanak priznanje neuspeha i mi jednostavno stvaramo začarani krug.