NIJE SVE U CENI! Saveti stručnjaka kako da IZABERITE STOLARIJU koja će od svakog prostora napraviti TOPLI DOM

Prozori i vrata neophodan su element svakog objekta, bilo poslovnog ili privatnog. Napredovanje tehnike i tehnologije rezultiralo je tokom vremena činjenicom da danas postoji mnogo različitih vrsta stolarije koju možete ugraditi u vaš dom. Smenjuju se popularni materijali, dimenzije, boje i funkcionalnosti iz perioda u period, i sve se više usavršavaju, u poređenju sa prethodnim decenijama.

Pixabay.com

Danas su uglavnom na raspolaganju drvena, PVC i aluminijumska stolarija. Svaka od navedenih vrsta ima mnogo prednosti, ali i neke nedostatke.

Da biste na najjednostavniji način odabrali pravo rešenje za vaš dom, u nastavku vam predstavljamo detaljnije svaku od navedenih vrsta prozora i vrata.

Drvena stolarija – tradicionalni kvalitet i trajnost

Drveni prozori i vrata nešto su što se tradicionalno koristi od davnina, kao proizvodi vrhunskog kvaliteta, dizajna i estetike. Bilo da razmišljate o drvenim ulaznim, sobnim, balkonskim vratima ili prozorima, danas su prisutne raznovrsne boje ove stolarije, od svetlijih ka tamnijih nijansi drveta. Osnovna prednost jeste trajnost upotrebe, kao i nemenjanje tokom vremena. Ima vrlo snažna toplotna i zvučna izolaciona svojstva, dobro dihtovanje i jednostavno rukovanje.

Obično se prozori od drveta ugrađuju sa dva ili tri sloja stakla, debljim ramovima koji se lakiraju i jednostavno postavljaju u prostorije. Mogu da budu sa jednim ili više krila, isto kao i vrata. Detaljna i jednostavnija obrada drveta pruža mogućnost za prilagođavanje potrebama kupaca, ali po najvišim standardima. Važe za izuzetno skupu varijantu, ali cenu opravdava kvalitet i trajnost upotrebe.

PVC stolarija – savremeno i jeftinije rašenje

PVC stolarija, ili prozori i vrata od polivinil materijala, sve se češće sreću u našem okruženju. U pitanju je materijal koji je dosta dobrih karakteristika, uz znatno povoljniju cenu u odnosu na druge vrste stolarije. Trajnost je manja nego drvena, iskustva upotrebe pokazuju, ali dovoljno snažna u pogledu odnosa cene i kvaliteta.

Uglavnom se izrađuje u beloj, sivoj ili boji drveta. Takođe, mogu se ugrađivati sa unutrašnjim ili spoljnim roletnama u istoj boji. Staklo se postavlja obično u jednom ili dva sloja.

Izrađuje se po meri i želji kupca, pa sve karakteristike mogu se prilagoditi prema pojedinačnim potrebama. Krasi ih moderan dizajn, jedinstveno oblikovane ivice i odlična energetska efikasnost. To podrazumeva izuzetno jaka izolaciona svojstva, čak snažnija od aluminijumske stolarije. Nedostatak je manja otpornost na fizičke i mehaničke uticaje, pa tako može doći do kvara ili habanja, lakše nego kod drugih vrsta stolarije.

Aluminijumska stolarija – moderan stil i kvalitet

Ukoliko želite kvalitet srodan drvenoj stolariji, a estetski izgled PVC stolarije, pravo rešenje za vas su aluminijumski prozori i vrata. Napravljene od čvrstog materijala – aluminijuma, garantuju trajnost, funkcionalnost i kvalitet tokom dugog vremenskog perioda. Mogućnost da se izradi u beloj i sivoj boji najčešće, daje veliku popularnost na tržištu naše zemlje, i šire.

Međutim, cena je znatno viša, gotovo i duplo u poređenju sa polivinil prozorima i vratima. Izdvajanje većih suma novca opravdano je kvalitetom, pa tokom vremena štedite novac koji bi vam bio potreban za zamene, farbanja i popravke. Aluminijum je mnogo pogodniji za izradu vrata i prozora većih dimenzija, nego drvo. Nedostatak, pored više cene su manja izolaciona svojstva, koja su danas poboljšanja mehanizmom termoizolacije.

Kada birate koja vrata i prozore je najbolje ugraditi u vašem domu, važno je da za svaku vrstu stolarije dobro razmotrite odnos cene i kvaliteta, odnosno troškova i trajnosti. Kalkulisanjem prema vašim potrebama i raspoloživim sredstvima, donećete odluku koja stolarija će vam se najviše isplatiti u domu.