NIJE SVE U KVADRATIMA: Osam proverenih načina da vaš MALI STAN IZGLEDA VEĆE I SAVRŠENO

Kako urediti mali stan i najbolje iskoristiti prostor? Dovoljno je malo snalažljivosti i dobra organizacija kako biste od malog prostora napravili stan koji izgleda veće i koji je istovremeno funkcionalan i u skladu sa vašim potrebama i navikama.

Stan
Printscreen/zh.airbnb.com

Dajemo vam nekoliko korisnih saveta i trikova kako da uredite mali prostor koji će izgledati originalno i u kojem ćete uživati.

Obratite pažnju na boje

Izdvojte vremena da se posvetite odabiru boja koje ćete upotrebiti u enterijeru.  Poznato je da tamne boje umanjuju prostor, zato se za manje kvadrature preporučuju svetle nijanse kako bi vizuelno doprinele da prostorije izgledaju veće. Okrečite zidove u belu boju, ili neku svetlu, kao što je krem, bež ili svetlo siva kako biste stvorili utisak većeg prostora. Nemojte se ograničiti samo na zidove, i nameštaj možete isto tako osvežiti bojama za drvo i metal.

Pametno postavite police

Čak i najmanji stanovi imaju mesta za biblioteku. Iskoristite zidove vertikalno i postavite police u uglovima kako biste što više iskoristili prostor. Zanimljivo može da izgleda kada se police postave u hodniku kod ulaznih vrata, pored vrata od kupatila ili u prolazu do kuhinje.

Uvek možete da postavite police pri vrhu zida, skoro u ravni sa plafonom, i na taj način uštedite prostor. Interesantan detalj je kada se pored knjiga na police postave ukrasne kutije za odlaganje sitnih stvari.

Vodite računa o dimenzijama

Nameštaj koji se bira pri kupovini trebalo bi da bude proporcionalan veličini prostorije. Potrebno je biti detaljan i pažljiv i izmeriti svaki centimetar kako bi se novi nameštaj uklopio u sve prostorije. Postoje u ponudi ugaone garniture koje su malih dimenzija i koje se idealno uklapaju u dnevne sobe manjh kvadratura.

Rasveta pravi značajnu razliku

Postavka rasvete u prostoru igra veliku ulogu i može da učini da on izgleda mnogo veće. Najbolje je osvetliti enterijer sa više izvora svetlosti i postaviti ih u uglove prostorija. Podne lampe koje bacaju svetlost ka plafonu daju utisak većeg prostora.

Staklo i transparentnost

Staklo daje prozračnost kada se nalazi u malim prostorijama. Ukoliko ste ljubitelj nameštaja od stakla, u trpezariji možete da postavite stakleni sto, ili stakleni klub sto pored ugaone garniture u dnevnoj sobi.  Zid od stakla je idealno rešenje za pregrađivanje ukoliko vaš mali stan nema odvojenu spavaću sobu od ostalih prostorija.

Obezbedite mesta za odlaganje stvari

Čak i u vrlo malim stanovima postoje mesta za koja ne očekujete da mogu da vam uštede prostor. Odaberite model kreveta, sofe ili ugaone garniture koje imaju mesta za odlaganje. Krevet u spavaćaj sobi koji ima fioke može da posluži za odlaganje posteljine ili nekih odevnih predmeta. Sofa ili ugaona garnitura, sa mestom za odlaganje, takođe, je zgodna za pakovanje stvari koje nemamo gde da odložimo u našem malom stanu.

Tkanine i zavese

Tkanine imaju veliki značaj za izgled prostora ne samo u dekorativnom smislu već utiču i na to da nam mali stan izgleda veće. Koristite zavese od laganog i prozračnog materijala kako bi omogućili da u stan dolazi što više prirodne svetlosti.

Zavese ili roletne tamnih boja i netransparetnih materijala bi ugušile prostor i dale osećaj težine. Materijali koji se koriste za zavese bi trebalo da budu svetlih, jasnih ili živopisnih boja.

Magična ogledala

Ogledala imaju tu čarobnu moć da enterijer čine da izgleda prostranije i svetlije. Postavite ogledalo na pravo mesto i iskoristite ovo savršeno svojstvo ogledala za male stanove.