NIJE SVEJEDNO! Kako izabrati odgovarajući vosak za depilaciju?

Svaki vosak ne odgovara svakoj koži. To je osnovno što biste trebalo da znate, bilo da samostalno radite kod kuće depilaciju ili da znate kao kozmetičar.

Noge
Pixabay.com

Osim toga, vosak za depilaciju nije isti za sve regije sa kojih se dlačice uklanjaju, pa treba posebno voditi računa i o tome. Iako deluje jednostavno, sve do trenutka dok se ne povlači kako bi se dlačice uklonile, biranje to nije. Potrebno je sagledati koje se regije depiliraju, kakva je koža koju imate ili klijenta na kome se radi, pa na osnovu toga birati i vrstu depilacije i vrstu voska.

Svaka vrsta depilacije izaziva određena crvenila i reakcije kože, što je koža osetljivija to burnije reaguje. Tu ne može mnogo da se uradi. Ali, ono šta može da se uradi jeste pažljivo biranje voska kojim se depilacija radi, kako bi se izbegle sve iritacije koje nisu neophodne i koje mogu da se ne dogode. Na prvom mestu, treba odrediti da li je vosak za depilaciju topao ili hladan, tj. koja metoda je bolja.

Da bismo ih bolje predstavili, krenućemo od toga šta se pod tim podrazumeva i koje su njihove prednosti i mane.

Topao vosak za depilaciju

Kao što mu ime i kaže, topao, ovaj vosak za depilaciju zahteva zagrejavanje pre upotrebe. Zagrejavaju se u posebnim uređajima, ukoliko se nalaze u patronama ili u topilicama u koje se sipa stvrdnut vosak za depilaciju koji je pakovan u kose u obliku sitnih perlica. Ovo je sve češći izbor kozmetičkih salona ujedno.

Nakon što se sasvim otopi, vosak se nanosi na kožu špatulom, kada počinje da se hladi i steže, a preko se stavljaju trake ili se ostavlja da se stegne bez traka, zavisno od same vrste voska. Nakon što je ponovo čvrst, vosak se uklanja brzim povlačenjem u smeru suprotnom od rasta dlake. Prednosti ovog načina depilacije jesu to što se mogu ukloniti dosta sitne dlačice, što se uklanjaju sve dlake, jer toplota voska otvara folikul i pruža bolji pristup dlakama, a samim tim je i manje bolnije. Uz sve to, topli vosak je adekvatniji za osetljive kože.

Italwax vosak za depilaciju ima širok izbor kada je u pitanju vosak koji se topi, dok je važnija činjenica da je moguće pronaći vosak za veoma osertljivu kožu, posebno urađeni vozak za posebne regije koje se depiliraju, pa čak ima i vosak predviđen za depilaciju kod muškaraca.

Hladni vosak za depilaciju

Za razliku od prethodnika, hladni vosak za depilaciju podrazumeva trake koje imaju na sebi vosak i koje se direktno stavljaju na kožu. Pritiskaju se kako bi prionule i posle nekoliko sekundi povlače brzo u smeru suprotnom od rasta dlake.

Hladni vosak je dobar zato što iziskuje manje vremena za depiliranje i ako radite sami, pravi se manji nered. Osim toga, hladan je, pa to može da bude prijatnije u letnjim mesecima. Međutim, njegova mana jeste to što ima manju jačinu od toplog voska, pa se nekada morate navraćati više puta na istu regiju, ali je jednostavniji za kućnu upotrebu od toplog.