NIJE VAM POTREBNA VELIKA BAŠTA: Uz ova tri saveta HORTENZIJE možete gajiti i na terasi

hortenzije
Pixabay.com

Širom parkova, bašta i baštenskih centara počelo je da cveta mnogima omiljeno letnje cveće – hortenzije u najlepšim nijansama pastelnih ružičastih, plavih i belih tonova.

 

Izvorno potekle iz Severne Amerike gde su pronađeni njihovi tragovi stari između 40 i 65 miliona godina, raširile su se Japanom, a u Evropu su stigle tek 1736. godine.

Danas su leta nezamisliva bez njih, a odlična je vest da se mogu uzgajati i na najmanjem balkonu, pa čak i u prozorima. Samo je potrebno imati u vidu nekoliko detalja.

1. Pripazite na veličinu saksije

Hortenzije su biljke koje relativno brzo rastu pa već za godinu dana mogu značajno da uvećaju veličinu korena, a time i drugih delova. Zato je nužno pripaziti na veličinu saksije prilikom sadnje. Izbegavajte da ih držate u plastičnim saksijama u kojima ste ih kupili pa ih presadite. Neka saksija bude u skladu s vrstom hortenzije koju ste kupili jer se njihova veličina kreće od pola pa sve do više od dva metra.

2. Smestite ih u senovito područje

Ove su biljke idealne za male balkone jer pružaju zaštitu od pogleda, ali da bi uspešno rasle, potrebno ih je smestiti u senovito područje. Njihovo idealno stanište trebalo bi da bude okrenuto prema istočnoj ili jugoistočnoj strani sveta.

Tako će hortenzija dobiti jutarnje i prepodnevne sunčeve zrake, ali neće im biti izložena tokom podneva i popodneva kada su temperature vazduha ujedno najviše. Svakako nastojte da izbegnete njihovo postavljanje na balkone koji su okrenuti jugu i zapadu.

Kada stigne zima, premestite ih u unutrašnjost doma, ali ne u one prostore u kojima je izuzetno toplo.

3. Zalivajte ih dvaput dnevno 

Sam naziv ovih biljaka dolazi od grčkih reči hydros (voda) i angos (saksija), a to dovoljno govori o tome koliko im je potrebno vlažno tlo. Zato ih je tokom najvećih letnjih vrućina potrebno zalivati ujutru i uveče, dok će tokom manje sparnih dana i jedno zalivanje rezultirati uspehom. Ove biljke imaju snažnu moć regeneracije pa će čak i one uvele nakon jednog zalivanja ponovno živnuti.

Dodatni trik!

Ono po čemu su hortenzije jedinstvene u biljnom svetu je to što mogu da promene boju svojih cvetova. Prvi su to primetili vrtlari i botaničari u 18. veku, a danas postoji vrlo jednostavan način na koji i sami možete kreirati paletu boja svojih hortenzija.

Tajna je u pH vrednosti tla, odnosno njegovoj kiselosti. Ako je pH niži od 6, cveće će biti ljubičastih i plavih tonova, a ako je viši od 7, možete očekivati ružičaste tonove. Kako biste saznali koliki je pH zemlje kojom raspolažete, u baštenskim centrima možete nabaviti jednostavni pH tester.

Kada saznate vrednosti i želite da snizite pH, dodajte aluminijev sulfat u zemlju, a ako želite da povisite pH, posegnite za krečnjakom u prahu. Ipak, imajte na umu da će bele hortenzije gotovo uvek ostati bele jer one vrlo teško menjaju boju.