NIJE ZA SVAKOGA: Berlinski filmski festival ove godine zalazi u MRAČNU STRANU ljudskog bića, a sve sa JEDNIM CILJEM!

Berlinski Medjunarodni filmski festival ove godine će imati izrazito mračno usmerenje, sa velikim brojem glavnih filmova koji odražavaju unutrašnji nemir karaktera okruženim haotičnim svetom.

BETA

Novi umetnički direktor festivala Karlo Šatrijan rekao je danas da iako će na 70-om Berlinaleu biti neke komedije “dobar broj filmova u zvaničnoj konkurenciji odlučilo je da zadje u mračnu stranu ljudskog bića”.

“Oni nisu bez nade ali istovremeno žele da se zaista suoče sa onim što se dogadja oko nas. Ponekad govore o unutrašnjem strahu, ponekad o strahu koji je u svetu izvan nas”, rekao je Šatrijan.

Medju 18 filmova koji se takmiče za glavnu nagradu Zlatnog medveda su “The Roads Not Taken” drama o ocu i ćerki u režiji Seli Potger sa Havijerom Bardemom, El Faning, Salmom Hajek i Lorom Lini u glavnim ulogama, zatim rimejk filma “Berlin Aleksanderplac”, i eksperimentalni film “Siberia” Abela Ferare sa Vilemom Dafoom i Dunjom Sičov.

Ta tri filma imaće svoje svetske premijere u Berlinu, dok će novi animirani film kompanije Dizni/Piksar “Onward” prvi put biti prikazan na medjunarodnoj sceni u Berlinu.

Novi umetnički direktor je rekao da će naglasak biti na diverzitetu.

“Istorija Berlinala je istorija svesti o svim razlikama koje postoje ne samo u filmskoj industriji nego i u životu”, rekao je on.

Berlinski filmski festival koji se održava od 20. februara do 1. marta ima manje filmova nego prethodnih godina. Izgleda da novo rukovodstvo pod Šatrijanom i izvršnom direktorkom Marijetom Risenbek pokušava da smanji ekspanzivne festivale koje je organizovao njihov prethodnik Diter Koslilk, na čelu festivala 18 godina.

Predsednik žirija će biti britanski glumac Džeremi Ajrons, a imena ostalih članova žirija biće objavljena kasnije, rekao je Šatrijan.

Američka glumica Sigurni Viver će doći na festival zato što film Kanadjanina Filipa Falardoa (My Salinger Year), u kome ona igra glavnu ulogu otvara festival. Film govori o ženi koja sanja da postane pisac i zapošljava se kao asistent američkom piscu J.D. Salindžeru.