Novi umetnički direktor festivala Karlo Šatrijan rekao je danas da iako će na 70-om Berlinaleu biti neke komedije “dobar broj filmova u zvaničnoj konkurenciji odlučilo je da zadje u mračnu stranu ljudskog bića”.

“Oni nisu bez nade ali istovremeno žele da se zaista suoče sa onim što se dogadja oko nas. Ponekad govore o unutrašnjem strahu, ponekad o strahu koji je u svetu izvan nas”, rekao je Šatrijan.

Medju 18 filmova koji se takmiče za glavnu nagradu Zlatnog medveda su “The Roads Not Taken” drama o ocu i ćerki u režiji Seli Potger sa Havijerom Bardemom, El Faning, Salmom Hajek i Lorom Lini u glavnim ulogama, zatim rimejk filma “Berlin Aleksanderplac”, i eksperimentalni film “Siberia” Abela Ferare sa Vilemom Dafoom i Dunjom Sičov.

Ta tri filma imaće svoje svetske premijere u Berlinu, dok će novi animirani film kompanije Dizni/Piksar “Onward” prvi put biti prikazan na medjunarodnoj sceni u Berlinu.

Novi umetnički direktor je rekao da će naglasak biti na diverzitetu.

“Istorija Berlinala je istorija svesti o svim razlikama koje postoje ne samo u filmskoj industriji nego i u životu”, rekao je on.

Berlinski filmski festival koji se održava od 20. februara do 1. marta ima manje filmova nego prethodnih godina. Izgleda da novo rukovodstvo pod Šatrijanom i izvršnom direktorkom Marijetom Risenbek pokušava da smanji ekspanzivne festivale koje je organizovao njihov prethodnik Diter Koslilk, na čelu festivala 18 godina.

Predsednik žirija će biti britanski glumac Džeremi Ajrons, a imena ostalih članova žirija biće objavljena kasnije, rekao je Šatrijan.

Američka glumica Sigurni Viver će doći na festival zato što film Kanadjanina Filipa Falardoa (My Salinger Year), u kome ona igra glavnu ulogu otvara festival. Film govori o ženi koja sanja da postane pisac i zapošljava se kao asistent američkom piscu J.D. Salindžeru.loading...