Ovogodišnje nominacije za Oskare nedavno su saopštene, ali britanski Telegraf koristi trenutak da skrene pažnju na 20 glumaca i glumica koji nikada nisu nominovani za Oskara.

Na listi se našao Ričard Gir kome je najveća nepravda naneta 1990. kada nije nominovan za ulogu zlokobnog policajca u “Unutrašnjim poslovima” Majka Figisa.

Tu je i Džon Kjuzak, zvezda brojnih “miljenika” Američke akademije za film koji je zaobiđen 1998. za ulogu u “Tankoj crvenoj liniji”. Džozef Koton, zastrašujući ujka Čarli u Hičkokovoj “Senci sumnje” trebalo je da bude nominovan za ulogu Holija Martinsa u “Trećem čoveku”.

Među nepravedno zanemarenim glumcima je i Piter Lori, glumac koji je ostavio traga u Holivudu svojim mladalačkim likom i sposobnošću da izrazi najdublje emocije “u svega nekoliko poteza”. Ostaće upamćen kao dete ubica u Fric Langovom “M” ali i Džon Kairo u “Malteškom sokolu”.

Iako sve uloge Džima Kerija nisu bile vredne nominacija, a neke su bile i grozne, zaslužio je nominaciju za svoju možda najintimniju i najdublju ulogu u filmu “Večiti sjaj besprekornog uma”, piše Telegraf.

Među velikim gubitnicima, kada je reč o nominacijama Američke akademije za film, su i Stiv Bušemi, prepoznatljivo lice američkog filma, Džef Denijels naročito za ulogu u filmu “The Squid and the Whale” ali i Dženifer Džejson Li koja je bila senzacionalna u nedovoljno cenjenoj drami “Georgia” gde je igrala mlađu, problematičnu sestru Meri Viningam.

Još jedna dama na listi je En Miler kojoj je Dejvid Linč pružio divnu epizodicu u njegovom “Bulevaru zvezda” i kojoj su promakle nominacije za uloge u filmovima “Svi kraljevi ljudi” iz 1949. i “U gradu”. Tu je i Mirna Loj koja je 1991. dobila počasnog Oskara ali nikada i nominaciju za odličnu ulogu u filmu “Mršavko”.

Raul Hulija poznat je kao odlični “šekspirovac” i večiti epizodista. Slavu je stekao ulogom strejt muškarca u filmu “Poljubac žene pauka” za koji je Vilijam Hart dobio Oskara za rolu gej muškarca, a nepravedno je ostao bez nominacije za ulogu advokata u “Nedokazanoj krivici”.

Na listi se našao i Britanac Hju Grant i to zbog uloge u “Četiri venčanja i sahrana”, a tu je i Izabela Roselini koja je verovatno preplašila sve ulogom opčinjavajućeg mazohiste u “Plavom somotu” Dejvida Linča kao i Alan Rikman, nezaboravni zlikovac iz filma “Umri muški”.

Naravno da postoji znatno duža lista onih koji su zaslužili Oskara, a do sada su dobacili samo do nominacija (Ko je rekao Leonardo Dikaprio?), ali oni bar za utehu imaju nominacije.

I to se računa…

Telegraf je izdvojio i Džona Barimura koji je bio impresivan u “Dvadesetom veku” Hauarda Hoksa, Meg Rajan za “Kad je Hari sreo Sali”, Miju Farou za ulogu u “Rozmarinoj bebi”.

Donald Saterland živa je legenda Holivuda ali ovaj kanadski glumac širokog glumačkog dijapazona nikada nije bio nominovan za Oskara. A najviše “bode oči” odsustvo nominacije za njegov izvanredni “nezvanični” monolog u filmu “JFK” Olivera Stouna.

Holivudska diva Merilin Monro bila je suviše lepa za mnoge kritičare da bi je shvatili ozbiljno. A možda je, piše Telegraf, i igrala u previše komedija iako je za “Neki to vole vruće” morala da dobije makar priznanje u vidu nominacije za Oskara.

Listu zaokružuje Edvard Dži Robinson, karakterni glumac koji je igrao do sedamdesetih. Bio je velika zvezda tridesetih i četrdesetih i za dlaku mu je umakla nominacija za “Malog Cezara” 1931, a preminuo je svega dva meseca pre nego što mu je 1973. dodeljen počasni Oskar. Iako je imao i “mesnatije” uloge, rola Bartona Kiza u “Dvostrukoj opasnosti” bila je za Oskara, ili makar nominaciju za najbolju sporednu mušku ulogu 1944.loading...