Fenomenalna ideja ukoliko volite jela sa tikvicama a imate viška starog hleba.
Potrebno je:
– 1/2 kg starog hleba,
– 4 dl mleka,
– 2 tikvice srednje veličine,
– 1 paprika babura,
– 1 crni luk,
– 100 g sitno seckanog pršuta (ili slanine, suvog vrata…),
– 5 jaja,
– 4 kašike kisele pavlake,
– 100 g sira trapista.
VEČITA DILEMA: Da li treba prati pirinač pre kuvanja?
Način pripreme:
Hleb iseći na kockice pa ga zaliti s mlekom. Nakon par minuta rukama ga ocediti.
Tikvice narendati, luk i papriku sitno iseckati.
Na malo ulja pržiti luk i papriku, dodati sitno seckan pršut, popržiti pa dodati i tikvice. Začiniti po želji solju ili mešavinom biljljih začina i pobiberiti. Pržiti uz povremeno mešanje 10 min.
Jaja umutiti, posoliti i dodati vrhnje. Dobro izmešati.
Natopljen i oceđen hleb pomešati s proprženim povrćem. U nauljenu vatrostalnu posudu ili lim za pečenje rasporediti smesu od hleba i tikvica. Sve zaliti smesom od jaja i pavlake. Posipati rendanim sirom, pa zapeći u rerni na 180ºC. Poslužiti toplo ili hladno uz salatu po želji.