NIKAKO DA POCRNITE? Pravac u KUHINJU i napravite sami PRIRODNO SREDSTVO ZA SUNČANJE!

Plaža Sunčanje more
Pixabay.com

Ako je vaša koža bleda i teško tamni, trebalo bi da odaberete kreme za sunčanje koje uz zaštitu od sunca imaju snažan učinak na tamnjenje kože.

 

Nisu svi tipovi kože isti, odnosno ne reaguju svi na sunce jednako. Ako već nemamo jaku prirodnu proizvodnju melanina, možemo sebi da pomgnemo na nekoliko drugih načina.

Napravili smo kratak spisak različitih metoda za brže tamnjenje. 

Ishrana

Kako bi se poboljšala proizvodnja melanina, treba da delujemo i iznutra. Pigment proizvodi dve aminokiseline – tirozin i triptofan, a ako povećate unos namirnica koje ih sadrže, to će pomoći u povećanju melanina. Dakle, jedite više mesa, ribe, graška, avokada, smeđeg pirinča, banana, kikirikija i sira.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je jedan od najčešće korišćenih načina za brže tamnjenje. Osim što će pomoći u bržem tamnjenju, takođe će učiniti vašu kožu svilenkasto glatkom. Međutim, budite oprezni jer maslinovo ulje može ostaviti mrlje na vašoj odeći. 

Ulje avokada

Preporučuje se onima sa suvom kožom, dok ulje od pšeničnih klica može da ublaži posledice sunčanja poput bora, linija na koži ili problema sa pigmentacijom.

Pivo

Nije za piće, nego za nanošenje na kožu. Pivo naravno ne štiti od štetnih UV zraka, već pojačava pigmentaciju i smanjuje posledice sunčanja. Nekoliko minuta nakon nanošenja, osetićete lagano zatezanje kože dok se tečnost suši na koži.

Čaj kantariona

Unos ovog čaja poboljšava tamnjenje kože. To nije njegova primarna uloga, već samo nuspojava, pa ne očekujte brzu i radikalnu promenu.