Izrael je pobedio ove godine na pesmi Evrovizije s pesmom “Toj” koju je pevala harizmatična, ranije nepoznata pevačica. Tradicionalno, pobednik je domaćin finala sledeće godine, ali nade da će se održati u Jerusalimu blede.

Jerusalim je ranije bio domaćin tog takmičenja nakon pobeda na Evroviziji, poslednji put 1999.

Međutim, nad izglede da to bude i sledeće godine nadvila se senka nastavka krvoprolića na granici pojasa Gaze i Izraela, kao i kontroverzna odluka SAD da premeste svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Izrael se takođe suočava s međunarodnim aktivistima koji pozivaju na bojkot jevrejske države. Njihove pristalice kažu da promovišu palestinska prava nenasilnim sredstvima ali Izrael tvrdi da je cilj delegitimizacija, pa čak i uništenje zemlje.

Pokret BDS – bojkota, deinvestiranja i sankcija protiv Izraela pozvao je Europian Broadcastinug Union (EBU), sponzora nadmetanja, da bojkotuje evrovizijsko takmičenje u Jerusalimu naredne godine.

I pre pobede izraelske pevačice aktivisti su apelovali na glasače da joj ne daju ni jedan poen. Uprkos tome ona je pobedila i uobičajeno je da pobednik sledeće godine bude domaćin takmičenju svom glavnom gradu. Međutim, većina zemalja u svetu ne priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Samo su Gvatemala i Paragvaj sledile SAD i premestile ambasade u Jerusalim.

Palestinci u istočnom delu tog grada, koji je Izrael anektirao nakon što ga je okupirao u ratu 1967. godine, planiraju sedište svoje buduće nezavisne države.

EBU je ove nedelje najavila da će izabrati grad u kome će se takmičenje održati, što je neubičajen korak. Od Izraela se očekuje da će predložiti četiri potencijalna domaćina, uključujući Tel Aviv i Jerusalim.

Izraelska ministarka kulture i sporta Miri Regev, koja je najviše uticala da se meč s Argentinom planira u Jerusalimu, tvrdi da Izrael ima pravo da odredi gde će biti Evrovizija.

Ona smatra da ako ne bude u Jerusalimu ne bi ni trebalo da se održi.

Ipak, u Izraelu se već preduzima akcija da se spreči dalja politizacija dogadjaja.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu konsultovao se s najvišim savetnicima i rešio da se vlada ne meša.

Problem su i ultraortodoksni koalicioni partneri koji apeluju da se ne skrnavi dan odmora, šabat. Finale se obično održava u subotu uveče ubrzo nakon isteka šabata, ali to znači da će se pripremama šabat narušiti.

EBU u medjuvremenu pozvala da se politika drži podalje od nadmetanja i da svaki domaćin preduzme sve neophodne korake da se sačuva karakter dogadjaja koji nije politički.