Kada se pravilno koristi, mikrotalasna rerna ne ostavlja štetne posledice po zdravlje ljudi i životnu sredinu
Različiti istraživački instituti u svetu dokazali su da je zračenje iz mikrotalasne rerne beznačajno. Mnogo je opasnija činjenica da se jelo u mikrotalasnoj ne zagreva ravnomerno, što može da dovede do pojave opekotina, ali pogoduje i širenju klica.
Zbog toga tečna jela pre konzumiranja uvek dobro promešajte. Jela u čvrstom stanju ostavite par minuta da se toplota ravnomerno rasporedi.
Optimalno je da se jela zagrevaju više puta u kraćim intervalima.
Šta ne sme u mikrotalasnu?
Hleb i slične životne namirnice s malo vode brzo se okamene u mikrotalasnoj. Ostale namirnice s visokim udelom vode (na primer kobasice) često napuknu ukoliko ih prvo ne probušite viljuškom. Piletinu, jela s jajima i mlevenim mesom bolje je zagrejati na šporetu.
Kakvo posuđe treba koristiti?
Najbolji su staklo, porcelan ili veštački materijali posebno napravljeni za mikrotalasnu. Pri tom jela ne treba poklapati, a pakovanja ne smeju da budu zatvorena jer mogu da eksplodiraju.