Ništa drugo ne dolazi u obzir: Pravilna upotreba mikrotalasne rerne!

Kada se pravilno koristi, mikrotalasna rerna ne ostavlja štetne posledice po zdravlje ljudi i životnu sredinu

 

Različiti istraživački instituti u svetu dokazali su da je zračenje iz mikrotalasne rerne beznačajno. Mnogo je opasnija činjenica da se jelo u mikrotalasnoj ne zagreva ravnomerno, što može da dovede do pojave opekotina, ali pogoduje i širenju klica.

Zbog toga tečna jela pre konzumiranja uvek dobro promešajte. Jela u čvrstom stanju ostavite par minuta da se toplota ravnomerno rasporedi.

Optimalno je da se jela zagrevaju više puta u kraćim intervalima. 

Šta ne sme u mikrotalasnu?

Hleb i slične životne namirnice s malo vode brzo se okamene u mikrotalasnoj. Ostale namirnice s visokim udelom vode (na primer kobasice) često napuknu ukoliko ih prvo ne probušite viljuškom. Piletinu, jela s jajima i mlevenim mesom bolje je zagrejati na šporetu. 

Kakvo posuđe treba koristiti?

Najbolji su staklo, porcelan ili veštački materijali posebno napravljeni za mikrotalasnu. Pri tom jela ne treba poklapati, a pakovanja ne smeju da budu zatvorena jer mogu da eksplodiraju.