NIŠTA OD EVROVIZIJE? Najveće muzičko takmičenje možda neće biti održano, a EVO I ZAŠTO

Vivijen Vesvud, Piter Gabrijel i Volf Alis nalaze se među 50 britanskih umetnika koji su zatražili da se Evrosong premesti iz Izraela, piše BBC

printscreen

Pozivajući se na kršenja ljudskih prava, u otvorenom pismu BBC-ju zahtevaju od javnog servisa da od organizatora zatraži da se takmičenje za pesmu Evrope održi u nekoj drugoj državi.

Evrosong možda jeste laka zabava, ali to ne znači da ne treba voditi računa o ljudskim pravima – stoji u pismu.

BBC im je odgovorio kako ne priliči da se “učestvovanje BBC-ja koristi u političke svrhe“.

Godišnje takmičenje trebalo bi da se u maju održi u Tel Avivu, nakon pobede izraelske pevačice Nete 2018. Pobednička zemlja obično organizuje Evrosong iduće godine.

Britanski umetnici kažu da je tvrdnja organizatora da se tim takmičenjem slavi raznolikost i uključivost “šuplja s obzirom na izraelsku okupaciju Zapadne obale, istočnog Jerusalima i Golanske visoravni“.

Ne smemo zatvarati oči pred sistemskim izraelskim kršenjem prava Palestinaca. BBC prema svome statutu mora da promoviše slobodu izražavanja. Trebao bi delovati u skladu sa svojim načelima i izvršiti pritisak na Euroviziju da se takmičenje premesti u zemlju u kojoj se ne događaju zločini protiv slobode – ističu britanske zvezde.

Pismo je upućeno nekoliko nedelja pre emisije “Evrovizija: Vi odlučujete”, šou-programa BBC-ja u kojem gledaoci glasaju za britanskog predstavnika na Evrosongu.