NIŠTA SE NE BACA: Šest sjajnih recepata kako da iskoristite preostala JAJA OD USKRSA

Svake godine domaćice se muče sa nepojedenim uskršnjim jajima, jer svi vole da se kucaju njima, ali ne i da ih pojedu.

pixabay

Neretko se desi da ne znate šta ćete sa tolikim jajima posle Uskrsa, ali ukoliko se odlučite za neki od ovih recepata, imaćete ukusne poslastice za celu porodicu kojima niko neće moći da odoli:

1. Obrok salata od jaja

Sastojci:

  • 3 kuvana jaja
  • 3 krompira
  • 1 manji crveni luk
  • pola veze mirođije
  • 4 kašike majoneza
  • 4 kašike jogurta
  • so, biber

Priprema:

Obarite krompir i isecite ga na kriške. Dok je još topao, ali ne vreo, pomešajte ga sa dresingom od majoneza i jogurta, i dobro začinite solju i biberom. Kuvana jaja iseckajte sitno, kao i luk, pa pomešajte sa krompirom i pospite mirođijom.

2. Mimoza salata

Sastojci:

  • 150 g šunke
  • 150 g kačkavalja
  • 3 jajeta barena
  • 1 kisela pavlaka
  • 2 veća barena krompira
  • 150 g majoneza.

Priprema:

Krompir obarite u ljuci, oljuštite i onda izrendajte. Posolite i pobiberite. Ređajte po red rendane šunke, rendanog krompira, kačkavalja i jaja. A između, svaki sloj premažite mešavinom majoneza i pavlake. Ukrasite rendanim jajima.

3. Punjena jaja

Preostala jaja možete i napuniti i to tako što ćete žumance pomešati s nekim od sledećih sastojaka.

Kombinacija 1: malo majoneza, senfa i seckane šunke

Kombinacija 2: malo pavlake ili sremskog sira, sitno seckane masline

Kombinacija 3: sitno seckani kiseli krastavčići, čajna kobasica, pomešano s krem sirom i peršunom.

4. Pikantna jaja

Potrebno je:

  • 6-8 jaja
  • 250 g feta sira
  • 1 kašika aleve paprike
  • 1 kašičica ljute paprike – može i manje
  • 1 dcl kisele pavlake
  • rukola

Priprema:

Jaja isecite na pola vodeći pri tom računa da se belanca ne iskidaju i da posle imate lepe “ladjice”. Viljuškom usitnite feta sir, dodajte žumanca koja ste takođe usitnili, papriku i kiselu pavlaku. Ova smesa treba da je kremasta. Punite smesom jaja koristeći malu kašičicu. Ukrasite rukolom.

5. Tortilje sa filom od jaja

Sastojci:

  • Gotove ili domaće tortilje
  • 4 tvrdo kuvana jaja
  • 150 g kuvanih krompira
  • 160 g majoneza
  • 300 g mešanog kuvanog povrća
  • 70 g crnog luka
  • 30 ml sirćeta
  • kisela pavlaka
  • čili sos
  • so, biber.

Priprema:

Tortilje podgrejte na tiganju ,pa ih filujte, stavite ih na tanjir i prelijte čili sosom i pavlakom.

6. Pašteta od kuvanih jaja

Sastojci:

  • 4 kuvana jaja
  • 150g tunjevine
  • crveni luk
  • 1 veza peršuna.

Priprema:

Jaja iseckajte što sitnije, dodajte tunjevinu, sitno seckani luk i peršun i sve dobro izmiksajte u blenderu.