Niste ni svesni koliko je KOMPOT ZDRAV, a od ovog voća je ubedljivo NAJBOLJI (FOTO)

Pravile su ga naše bake.

pixabay.com

– Domaći sveže napravljeni kompot je uvek bolja opcija u odnosu na kupovni sok ako se za pripremu koristi sveže ili smrznuto bobičasto voće – kažu stručnjaci.

Julija Čekonina, stručnjak iz oblasti nutricionizma i dijetologije ističe da upravo ovo voće sadrži najvažnije hranljive materije.

Bobice su izvor minerala. Sadrže vitamin C koji je neophodan za imunitet. Prilikom zamrzavanja i termičke obrade značajan deo ovog nutrijenta se gubi, što nije toliko loše jer je količina koju sadrže pre ovih procesa 2-3 puta veća od optimalnog dnevnog unosa. U 100 g svežeg šipka i ribizli nalazi se više od 200 odsto naše dnevne potrebe za vitaminom C – napominje.

Malina
pixabay.com

Vitamin C je najpoznatiji zaštitnik organizma od prehlada.

– Mnoge bobice sadrže bioflavonoide koji povećavaju efikasnost vitamina C, važnog za prevenciju prehlade. Kompoti od voća i bobica imaju antiseptično dejstvo. Domaćim kompotima nije potrebno dodavati boje, arome ili konzervanse, što je veliki plus. Još jedan benefit ovih napitaka sa voćem jeste što sami kontrolišite unos šećera – od vas zavisi da li ćete ih zasladiti, a svakako je zdravije da to ne činite. Da biste sačuvali više hranljivih sastojaka u voću, bolje je da kompot ne kuvate dugo – dovoljno je da voda samo jednom “baci ključ” – kaže Julija.