NISTE ZNALI DA JE TAKO MOĆAN: Običan hidrogen je savršen za vše zdravlje i higijenu

Hidrogen
wikpedia

Upotreba je potpuno bezbedna jer nije toksičan, a može da vam pomogne kod čitavog obilja problema sa zdravljem i čistoćom u domu

 

Pored zadivljujućeg lekovitog dejstva, vodonik peroksid možete da upotrebite na razne načine i u svom domu.

Upotreba ovog super jedinjenja olakšava poslove u domaćinstvu i ulepšaće vaš život. Ovo jeftin preparat vrlo je dobro kotiran među najboljim sredstvima za dezinfekciju.

Ako ste ga nekada koristili za dezinfikovanje rana, sigurno ste primetili kako peni. Suština je da za vreme reakcije molekulske veze H2O2 popuštaju. S jedne strane nastaje kiseonik(O2), a sa druge strane voda(H2O). Pena koja se dobija u toj reakciji su upravo molekuli kiseonika. Zar nauka nekada nije pomalo zastrašujuća?

U daljem tekstu ćemo se pozabaviti sa tim koliko je svestrana mogućnost upotrebe hidrogen peroksida za zdravlje u kući.

Šta  je vodonikov peroksid?

Vodonik peroksid je nestabilno jedinjenje vodonika i kiseonika. To je bezbojna tečnost sličnog izgleda kao voda, samo ima jedan atom O više (H2O2) i malo je viskoznija.

Hidrogen peroksid je slaba kiselina i poseduje jaka oksidativna svojstva, zbog kojih ga možemo upotrebljavati kao sredstvo za izbeljivanje. Zahvaljujući njegovim oksidativnim svojstvima, možete ga efikasno koristiti protiv bakterija, virusa, spora i gljivica, izvrstan je za dezinfekciju.

Troprocentni hidrogen peroksid je prikriveni lek. On čisti organizam, jak je antioksidans, eliminiše apoksična stanja (bez kiseonika) te tako sprečava umnožavanje ćelija raka. Preporučljiv je u slučaju različitih stanja i svakakvih bolesti.

Za spoljašnju upotrebu možete ga koristiti kao obloge, za utrljavanje ili mazati na problematičnu kožu. Bez obzira šta je u pitanju: melanom, psorijaza, protiv gljivica, bradavica, rana, desni, mitesera, bora…

Kod unutrašnje upotrebe najbolje je prvo zatražiti mišljenje svog lekara. Uzima se kao terapija od jedne do najviše 20 kapi u decilitru vode, pije se 3 puta dnevno.

Za bolje dejstvo, preporučljivo je pre toga uzeti jedan prstohvat soli, a nakon njegovog uzimanja uneti u organizam vitamine. Dobar izbor je domaća neprskana jabuka.

Ispiranje usta hidrogenom za bolju oralnu higijenu

Ne znate kako sprečiti loš zadah, a ni pranje zuba vam ne pomaže? Hidrogen peroksid za ispiranje usta dezinfikuje usnu duplju i odlična je alternativa kupovnim tečnostima za tu namenu. On ubija loše bakterije u ustima i osvežava dah.

Pola minuta ispiranja je dovoljno za efikasno uklanjanje smrada iz usta. Možda vas iznenadi koliko je delotvoran, ali jednim ispiranjem rešićete problem sa zadahom i na nedelju dana. Nije ga dobro previše koristiti jer ubija i dobre bakterije.

Druga velika prednost je to što hidrogen peroksid za zube čini da oni postanu belji. Rezultati su vidljivi gotovo odmah. Primenom ove vrste tečnosti za ispiranje usta jednom nedeljno, postiže se blistav osmeh.

Napravite sami pastu za zube

Za pravljenje paste možete koristiti samo soda bikarbonu, a kako bi ista bila još delotvornija, pomešajte je sa vodonik peroksidom. Potrebno je staviti toliko soda bikarbone u troprocentni rastvor H2O2, sve dok ne dobijete finu kremastu pastu.

Takođe možete i dezinfikovati četkice za zube sa ovim moćnim sredstvom. Sipajte nekoliko kapi vodonik peroksida na četkicu. Ovo će vam pomoći u uništavanju bakterija, samim tim ćete umanjiti šansu za njihovim ponovnim vraćanjem u vaša usta.

Kako se koristi za ispiranje ušiju

Hidrogen peroksid za uši možete upotrebiti u slučaju zapaljenja. Naravno ne uspeva se svaka upala uha izlečiti na ovaj način, ukoliko je ona akutna preporučljivo je obratiti se lekaru.

Hidorgen peroksid za ispiranje ušiju se jednostavno samo ukapava u uho. Potrebno je nekoliko kapi i to nakon što ste prethodno ukapali par kapi maslinovog ulja.

Glavu treba držati okrenutu na suprotnu stranu otprilike jedan minut. Zatim je okrenuti  na tu stranu i ostaviti nek iscedak iscuri. Posle toga nežno isperite uho toplom vodom. Tako se efikasno uklanja ušna mast. Osobe koje imaju oštećenja bubne opne ne smeju koristiti H2O2.

Kako koristiti hidrogen peroksid za kosu i lice

Za postepeno posveljavanje boje, hidrogen peroksid za kosu možete primeniti na sledeći način. U jednu bocu (najbolje sa pumpicom na sebi) pomešajte u istoj razmeri troprocentni H2O2 sa vodom. Sa tom mešavinom isprskajte kosu, zatim je potrebno pomoću češlja ravnomerno je razmazati duž vlasi. Sačekajte nek se dobro osuši. Redovnom upotrebom kosa postepeno postaje svetlija.