Nisu samo ukras: Znate li čemu služe DUGMIĆI na džepovima farmerki?

Farmerice
Pixabay.com

Čak i da ste razmišljali o tome, verovatno ste zaključili da su metalne nitne (ili dugmići, kako ih neki zovu) na džepovima farmerki tek estetski detalj. Ipak, one prvenstveno imaju ovu funkciju.

 

Te 1879. godine kada su teksas-pantalone nastale, odmah su postale pravi hit, a naročito su njima bili oduševljeni kopači zlata. Međutim, iako su praktično bile nepoderive, radnici su često morali da idu krod kojača da im zakrpi džepove, koji bi se odšili i visili, čim bi neko zapeo za njih.

Iako je to značilo da će možda imati manje posla (i novca) oko krpljenja, krojač Džejkob Dejvis dosetio se da džepove zakuje na mesto bakarnim nitnama.

Bio je svestan toga koliko je njegova ideja genijalna, ali nije imao novca da patentira svoj izum. Zato je otišao kod svog dobavljača teksasa, Levija Štrausa i dao mu ponudu da započnu posao proizvodnje džins-pantalona sa nitnama.

Radnici u San Francisku, a potom i širom sveta bili su oduševljeni koliko su praktične i dugotrajne farmerke s nitnama i one su počele da se prodaju kao lude.

No, preduzimljivi krojači nisu mislili samo na to da ove radničke pantalone budu dugotrajne i čvrstih džepova, već i da budu lepe. Pa je tako, upravo zbog tih nitni i štep na farmerkama opšiven koncem u boji bakra. Čisto da bi se slagale boje.