NISU SAMO ZAŠTITA ZA PROZORE! Evo kako da izaberete IDEALNE ROLETNE za svaki dom

Kada razmišljate o menjanju stolarije na prozorima ili vratima, trebalo bi da znate da sa ugradnjom nove stolarije najčešće ide i postavljanje novih roletni. Ovde pre svega mislimo na ugradnju unutrašnjih roletni, dok se spoljašnje ugrađuju na već postojeću stolariju.

Pixabay.com

Pomoću roletni ne samo da ćete postići bolji estetski izgled, već ćete i prozore zaštiti od svih vremenskih neprilika. Za početak, tu je zaštita od direktnog prodiranja sunčeve svetlosti, naročito u vrelim letnjim mesecima. U zavisnosti od toga po kom mehanizmu roletne funkcionišu, sami ćete moći da regulišete količinu svetlosti u svom stanu ili kancelariji.

Na drugom mestu, roletne omogućavaju svakom domu bolju zvučnu izolaciju pa samim tim pružaju i više komfora u prostoru u kojem boravite.

Koje sve vrste roletni danas postoje i koje su njihove karakteristike?

Što se tiče same ponude roletni, ona je danas raznovrsna pa na tržištu možete pronaći nekoliko različitih tipova. Ipak, zajedničko im je to što mogu biti napravljene od dve vrste materijala: aluminijuma, plastike, pa tako razlikujemo aluminijumske od pvc roletni.

Aluminijumske roletne karakteriše nešto bolji kvalitet

S obzirom da je reč o otpornijoj vrsti materijala veće izdržljivosti, ova vrsta roletni spada u red kvalitetnijih pa su samim tim izbor mnogih domova, ali i poslovnih prostora. One štite vaše prozore od svih vremenskih neprilika poput vetra, mraza, kao i od UV zračenja. Sa druge strane, spadaju u skuplji model roletni pa ćete za njih morati da odvojite nešto više novca.

PVC roletne su sve više popularne

Iako se radi o plastici, trebalo bi da znate da je ova vrsta roletni napravljena od najkvalitetnije plastike pa se i za nju može reći da pruža idealnu zaštitu vašem domu, poput aluminijumskih roletni. Isto tako, pvc roletne su nečujne prilikom spuštanja i podizanja. Pored toga što štite dom od klimatskih promena, odlična su zaštita i od potencijalnih provala.

Drvene žaluzine su idealne za vikendice i kuće

Svako ko je pobornik prirodnih vrsta materijala, plastične i aluminijumske roletne kao i takvu istu stolariju zaobilazi u širokom luku. Drvena stolarija je definitivno najzdravija opcija za sve one koji žive u skladu sa prirodom.

Poznato je da drvo daje posebnu notu topline svakom domaćinstvu, pa tako na primer drvene žaluzine na prozorima ili terasnim vratima mogu biti vaš izbor. Jedina mana im može biti održavanje. Preporuka je da se jednom godišnje premažu sadolinom.

Spoljašnje i unutrašnje roletne se razlikuju prema načinu ugradnje

Mnogi će vam reći da je osnovna podela roletni na spoljne ili unutrašnje tj. da zavisi od toga da li se ugrađuju sa spoljne ili unutrašnje strane prozora. Razlika je u tome što spoljne roletne možete ugraditi na već postojeću stolariju bez obzira na vrstu materijala, dok se unutrašnje roletne ugrađuju u kompletu sa prozorom.

Sa spoljašnjim roletnama dobićete adekvatnu zaštitu od toplote, dobru zvučnu izolaciju kao i mogućnost potpunog zamračenja prostorije. Unutrašnje roletne su specifične po tome što su najčešće napravljene od poliestera, ali isto tako mogu biti izrađene i od materijala kao što su pamuk i lan. One prostorije štite od odsjaja, a pomoću odgovarajućeg mehanizma lako ih možete podešavati opet u zavisnosti koliko svetlosti želite da imate.