NOĆNA MORA MNOGIH ŽENA: Evo kako da izbegnete probleme sa uraslim dlačicama

Svaka žena se ponekad suočava sa problemom uraslih dlačica.

brijanje
pixabay.com

Da urasle dlačice mogu da budu veoma bolne i neprijatne znaju mnoge žene. Naročito je nezgodno kada se one pojave na intimnom delu tela, na vulvi. Kada se pojave na tako osetljivom mestu, neretko se pogrešno posmatraju kao bradavice, infekcija, pa čak i herpes.

Dlaka urasta kada se okrene i raste nazad u pravcu kože umesto da raste u suprotnom pravcu i probije kožu. Tada dolazi do upale i pojave crvenila i otoka, a bol koji se javlaj zna da bude veoma neprijatan.

Urasle dlačice se mogu javiti na bilo kom delu tela na kome rastu. Doktori preporučuju da se obratite dermatologu, koji će vam prepisati odgovarajuću kremu protiv upale. Urasla dlaka se obično povlači bez neke intervencije, ali postoji nekoliko načina kako možete da ublažite tegobe kao što su otok i crvenilo.

Savetuju se tople obloge koje će olakšati bol i otok. Dobro je da uradite i blagi piling ili se obratite farmaceutu za neku kremu sa hidrokortizolom. Urasle dlake koje se javljaju na vulvi ostaju tu i nemaju nikakav kontakt sa vašom vaginom.

Kao i sa nekim drugim problemima sa kožom, najbolje je sprečiti da do urastanja dlaka uopšte i dođe, piše Womenshealthmag. Zato vam savetujemo da se pridržavate nekih od pravila pravilne nege kože i uklanjanja dlačica kako biste izbegli ovakve probleme.

Redovno menjajte brijače i čistite ih temeljno

Stari brijači koji ne skidaju dlake efikasno kao nekada mogu da dovedu do pojave problema. Takođe, razvoj bakterija na starom brijaču može ozbiljno da vam ugrozi zdravlje.

Nemojte da delite sa nekim vaš brijač

Ovako ćete i te kako biti podložni infekcijama. Nikada ne znate kakve će bakterije taj neko ko je koristio vaš brijač da ostavi na njemu.

Uvek skidajte dlake u smeru rasta dlake

Tako smanjujete šanse da se posečete i napravite prolaz infekciji. Sve mi brijemo noge od članaka ka kolenu, a kada je u pitanju intimna regija mnogo su manje šanse da će se pojaviti urasla dlaka ako ih brijete u smeru rasta dlake.

Nakon brijanja na kožu nanesite neki hidratantni losion. Samo zapamtite, ništa od sredstava za depilaciju i nakon depilacije nemojte mazati tako da dospe u vaginu. Vodite računa da je ne iritirate i napravite još neki zdravstveni problem.