NOĆNA MORA SVAKE ŽENE: Frizerka objavila ŠOKANTAN VIDEO GUBITKA KOSE posle porođaja i ZAPLAŠILA novopečene mame!

opadanje kose
printscreen/instagram

Posle porođaja, većina žena se susreće sa problemom naglog opadanja kose, do tada guste, sajne, jake, za koju se činilo da je nemoguće da ikada izgubi na kvalitetu...

 

Koliko šokantan gubitak kose posle porođaja može da bude pogledajte u nastavku.

Naime, jedna frizerka iz Jute (Amerika), postavila je video na svom Instagram profilu gde se vidi kako nežno povlači kosu mušterije, uklanjajući grudvice kose koja opada. I dok su pojedini bili zapanjeni zbog onoga što su videli, mnoge majke su pružile podršku ženi koja prolazi kroz postporođajnu alopeciju, koja inače zahvata više od polovine novopečenih majki.

Sigurna sam da će se gubitak kose zaustaviti u nekom trenutku. Ali, je veoma zabrinjavajuće što može dovesti do potpune ćelavosti – komentarisala je jedna majka.

Iako su mnoge novopečene mame šokirane kada gube više kose nego što je uobičajeno, to je sasvim normalno.

Gubitak kose je potpuno normalan, četiri do šest meseci posle porođaja – ističe ginekolog Šeila Njumen, a prenosi Independent.

Razlozi naglog opadanja kose

Snažna, gusta i sjajna tokom trudnoće, kosa posle porođaja gubi svoju snagu. Za postporođajnu alopeciju odgovorno je više faktora. Glavni razlog pre svega su hormonske promene.

Dok je žena trudna, broj estrogena se masovno povećava, što stimuliše čitav organizam i produžava život samoj kosi. Posle porođaja koncentracija estrogena opada, a to između ostalog izaziva i naglo opadanje kose. Nokti tokom ovog perioda takođe postaju slabiji, a koža osetljivija, ali to je već tema za sebe.

Osim hormonskih promena, još jedna važna stavka jeste stres kome podleže čitav organizam svake novopečene majke. Taj stres izazvan je konstantnom neispavanošću, umorom, promenom prehrambenih navika i onih koje se tiču fizičkih aktivnosti.

Nažalost, uprkos različitim proizvodima za kosu direktno namenjenim ženama koje prolaze kroz postporođajnu alopeciju – ne postoji ni jedan koji može sprečiti ovu pojavu. Ipak, možete biti 90% sigurni da će kosa koju ste izgubili tokom ovog perioda biti nadoknađena. Međutim, nekada se dešava da joj je za oporavak potrebno i do nešto više od pola godine. S toga je važno da je negujete kako bi što pre zablistala punim sjajem!