NOĆNA MORA UMESTO ODMORA: Opljačkana srpska porodica u Grčkoj – saveti kako da se ZAŠTITITE OD LOPOVA

Slična iskustva delili su na društvenim mrežama i portalima i drugi građani, a lopovi su, pored apartmana, obijali i automobile.

zakintos
pixabay.com

Veliki broj građana Srbije, koji prošle godine zbog pandemije koronavirusa nije otputovao na more, jedva je dočekao otvaranje sezone i granica, i pohrlio u Grčku na letovanje. Međutim, umesto uživanja u morskim plodovima, rajskim plažama i domaćem vinu, neki od njih našli su se u problemu jer su im lopovi u toj zemlji ukrali novac, dokumenta ili obili auto.

U Leptokariji je sinoć pokradena petočlana porodica koja je tek stigla – roditelji i troje male dece od sedam, šest i jedne godine. Opljačkan je apartman na drugom spratu, zaključan. Balkonska vrata i svi prozori su bili zatvoreni. Lopovi su organizovani, ili sa ključem ili znaju da su balkonska vrata tako nameštena da može samo malo jače da se gurne da se otvore i zatvore – podelila je pre dve nedelje na portalu Grčka info jedna sugrađanka.

Slična iskustva delili su na društvenim mrežama i portalima i drugi građani, a lopovi su, pored apartmana, obijali i automobile.

Danas nas je porodica koja je juče ušla u Grčku obavestila da su pokradeni na “Eko” pumpi, koja se nalazi nekoliko kilometara od granice. Na pumpi su se zaustavili kako bi devojčicu od tri godine odveli u toalet. U međuvremenu, neko je obio njihov automobil i uzeo veću sumu novca iz ženske torbe koja je ostala unutra, dok je, srećom, muškarac svoju torbicu s novčanikom i dokumentima poneo sa sobom.

Kamera koja se nalazi na pumpi snimila je i osobu koja ih je pokrala i automobil kojim je došao – ispričala je jedna sugrađanka. Čovek koji je opljačkao porodicu, prema njenim navodima, došao je na parking pumpe nekoliko minuta pre porodice, sačekao je da svi uđu na pumpu i kada je video da su na kasi, vratio se i obio auto. Sve se desilo za tačno četiri minuta, što su posle oštećeni videli i na kameri. Auto kojim je lopov došao imao je bečke tablice. Slična stvar desila se ove godine i porodici koja je bila u obilasku srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku, u Solunu, kao i porodici na Halkidikiju.

Danas smo bili na plaži Ksenija u kafiću “Kursaros”. Neko nam je obio auto i uzeo ličnu kartu i vozačku dozvolu. Možda je bacio negde u blizini. Ukoliko neko nešto nađe, pišite – apelovali su naši turisti.

Ambasadi Srbije u Atini i Generalnom konzulatu Srbije u Solunu obratio se izvestan broj naših državljana sa molbom za pružanje pomoći, u slučajevima pljački, odnosno gubitka ličnih dokumenata, kažu u Ministarstvu spoljnih poslova (MSP). Bez validnih dokumenata nije moguće, kako kažu, nastaviti putovanje, niti se vratiti u Srbiju, pa je, ukoliko oni nestanu, potrebno da o krađi obavestite policiju i zatražite izdavanje potvrde da ste prijavili gubitak, odnosno krađu.

Po dobijanju potvrde, bilo bi dobro da kod sebe imate barem ličnu kartu ili vozačku dozvolu, ukoliko vam je ukraden ili izgubljen pasoš. Ovo je bitno kod identifikacije u našem najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu radi izdavanja putnog lista s kojim se možete vratiti u Srbiju – kažu u MSP i ističu da se sa putnim listom ne možete putovati u druge zemlje.

Šta ako vam ukradu platnu karticu?

Ukoliko su vam ukradene platne kartice, u MSP savetuju da to što pre prijavite banci i stornirate kartice. – Učinite to odmah pošto primetite njihov nestanak, zakašnjenje vas može skupo koštati – navode i dodaju da građanima koji nemaju sredstva da se vrate u zemlju porodica ili prijatelji mogu uplatiti novac na račun našeg diplomatsko-konzularnog predstavništva, koje će im onda novac isplatiti na ruke. – Uputite rođake ili prijatelje da se obrate MSP u Beogradu, gde će im dati preciznu informaciju kako da vam dostave novac – objašnjavaju u MSP.

Kako se zaštiti na putovanju?

Gde god da se nalazite, nikada ne ostavljajte na vidnom mestu: torbu, novčanik, novac, kreditne kartice, naočare za sunce, ključeve od automobila

– Nikada ne ostavljajte svoj prtljag bez nadzora

– Ako putujete javnim prevozom i autobusima, ne nosite sa sobom velike iznose novca

– Transakcije na bankomatima obavljajte veoma pažljivo i diskretno

– Ako koristite svoje vozilo, ne ostavljajte vredne predmete u njemu

– Nikada ne ostavljajte ključeve automobila u vozilu, čak iako ćete se nakratko udaljiti od vozila

– Uvek se trudite da parkirate na mestima koja su osvetljena tokom noći, ne zaboravite da aktivirate alarmni sistem ako ga imate

Kako se zaštiti u smeštaju?

Zaključavajte vrata od hotelske sobe ili iznajmljenog apartmana čak i ako planirate da izađete nakratko

Novac i vredne stvari koje ne nosite sa sobom tokom izlaska ostavite na bezbednom mestu u sobi ili apartmanu (sef)

Kako se zaštiti na plaži?

Nikada ne ostavljajte svoje lične stvari bez nadzora (novčanik, naočare za sunce, mobilni telefon, foto-aparat, ključeve)

Kako se zaštiti tokom izlaska?

Tokom izlaska u barove, kafiće ili restorane nikada ne ostavljajte novčanik, naočare za sunce, mobilni telefon ili ključeve od automobila izložene na stolu