NOVA GODINA U DOBA KORONE: Najkreativnije ideje za DOČEK kod kuće! (VIDEO)

Ne brinite - savršena zabava je moguća i kod kuće!

Pixabay.com

Čitava 2020. godina je obeležena pandemijom korona virusa gde smo tokom cele godine poštovali mere socijalnog distanciranja, izbegavanja okupljanja i nošenja maski. U skladu sa merama takav će biti i doček nove 2021. godine. Mnogi će dočekati Novu godinu u domu sa svojom porodicom, prijateljima ili partnerom, a kako bismo vam doček učinili zabavnijim našli smo načine kako proslaviti Novu godinu kod kuće, a da to bude svima zanimljivo.

Ova godina je vrlo specifična, a specifičan će biti i njen doček. Kako biste zaštitili i sebe i svoje voljene, najbolje je da organizujete doček kod kuće sa svojim najbližim prijateljima ili porodicom.

Iako su pripreme za doček već uveliko završene, pripremili smo za vas nekoliko predloga koji će vam definitivno ulepšati ulazak u novu 2021. godinu.

Organizujete tematski doček

Evo odlične ideje kako proslaviti Novu godinu kod kuće – napravite malu tematsku žurku. Možete napraviti put oko sveta iako ste u toplini svog doma. Odaberite neku destinaciju koja vam se uvek činila zanimljivom i neka to bude tema žurke. Napravite tradicionalna jela te države, a možete se obući u skladu sa kulturom određene države i puštati njenu muziku.

Ako imate mlađe članove u porodici, doček možete prilagoditi njima tako što ćete napraviti maskenbal prilagođen praznicima. Savršen izbor su likovi iz omiljenog crtaća vašeg mališana, ili maskiranje u Deda Mraza i male vilenjake.

deda mraz
Petar Marković

Ovakav doček možete prirediti kao iznenađenje za najmlađe. Oni će se sigurno obradovati tome što će ih pored paketića ispod jelke sačekati još zabave. Ako vam se dopadne, onda tematski doček može postati praksa svakog narednog dočeka.

Igrajte društvene igre sa ukućanima

Ne, društvene igre nisu prevaziđene i predstavljaju odličan način kako proslaviti Novu godinu kod kuće. Okupite članove porodice, ili prijatelje sa kojima ste organizovali doček i dogovorite se oko neke zanimljive igre.

To mogu biti neke klasične društvene igre kao što su igre kartama (tablić, poker, remi), Ne ljuti se čoveče, Uno ili Jamb. Pored toga postoji sijaset prezanimljivih društvenih igara koje bi se dopale i vama i vašim ukućanima, koje mogu biti manje ili više zahtevne, sve zavisi od toga koje generacije su uključene u igru. Potrudite se da odaberete igre koje će biti zanimljive i starijima i mlađima.

pixabay.com

U ovakve igre treba da se uključe svi ukućani. Organizujte se tako da pratite rezultat, da bi onaj ko pobedi na kraju dobio zasluženu nagradu. Takmičarski duh je upravo taj koji će uticati na zabavnu atmosferu, ali naravno nemojte preterivati i igru shvatati previše ozbiljno. Pobeda treba da bude poštena, ali zabava ipak treba biti prioritet.

Naravno, ako su prilikom igranja priključena i deca, igre treba prilagoditi njima, tako da budu manje zahtevne. Takođe, sasvim je u redu da im malo popustite kako bi deca dobila nagrade i time biste im još više ulepšali novogodišnju noć.

Online žurka

Još jedan način kako proslaviti Novu godinu kod kuće jeste da se organizujete sa prijateljima da napravite online žurku. To ste vrlo verovatno već radili za vreme karantina, tako da je moguće da ste već upoznati sa tim kako se to radi.

Okupite se na nekoj društvenoj mreži, nebitno da li je to Zoom, Viber, Facebook, šta god vama odgovara, potrebna vam je samo kamera i mogućnost grupnog poziva.

Ovde možete, takođe, organizovati tematsku žurku, igrati društvene igre koje se mogu igrati i online. Zajedno sa odabranom plejlistom i druženjem stvorićete utisak da ste na pravoj žurci.

Ako ste se odlučili za ovakvu žurku, odlična je ideja da organizujete “Secret Santa”, odnosno – tajno poklanjanje. Organizujte se da svako iz društva kupi poklon jednoj osobi koju će dobiti nasumičnim biranjem. Svakome za Novu godinu stigne poštom jedan novogodišnji poklon, pa će otvaranje poklona i otkrivanje onog ko je poklon obezbedio da se odvija tokom same online žurke.

Filmski maraton

filmovi
pixabay.com

Ova ideja kako proslaviti Novu godinu kod kuće vam je verovatno već pala na pamet. No, ova ideja je ipak odlična – a to je da sa ukućanima orgenizujete filmsko veče, odnosno, filmski maraton. Izaberite nekoliko filmova koje možete gledati u novogodišnjoj noći.

Igrice koje će ulepšati Novu godinu

Evo još ideja kako proslaviti Novu godinu kod kuće, a da se pritom odlično zabavite. Nemojte dopustiti da novogodišnje veče u vašem domu prođe monotono. To što je doba korone i što su nam mnoge stvari sad zabranjene, ne znači da je zabranjeno da uživate sa vašim najmilijima i stvarate najlepše uspomene.

Jedna od igrica koja će vas sigurno mnogo zasmejati i naterati celu porodicu ili sve prisutne na žurci da zaigraju i da se dobro zabave jeste limbodance. Ova igra vam je već svima veoma dobro poznata, i sigurno ste je barem jednom igrali, makar dok ste bili mali.

Sve što vam je potrebno za limbodance jeste šipka, ili marama ili šta god da vam padne napamet da možete držati iznad igrača. Dva dobrovoljca koji će držati šipku, dobra muzika i volja za zabavom.

Igra funkcioniše tako što puštate muziku, a učesnici plešu i polako se spuštaju ispod šipke koju ne smeju da dodirnu – u suporotnom ispadaju iz igre. Pobednik je onaj ko može najviše da se spusti, a najčešće su to oni najniži i najfleksibilniji.

Druga igra koju preporučujemo jeste whisper challenge, u prevodu bi bilo “izazov šaputanja” – koji na kraju ispadne sve sem šaputanja. Igra je veoma zabavna. Za igru je potrebno minimum dvoje ljudi (mada je zabavnije sa publikom), olovka i papir gde ćete zapisivati reči (ili telefon), dobre slušalice koje ne propuštaju zvuke spolja i glasna muzika. Pogledajte na ovom videu kako to izgleda.

Igra se igra tako što jedan učesnik osmisli što više komplikovanih reči za izgovoriti, a koje treba da kaže drugom učesniku koji ima muziku u ušima i ništa ne može da vas čuje. Drugi saigrač treba da pretpostavi o kojoj reči se radi samo čitajući sa usana prvog saigrača.

U praksi ovo ispada veoma smešno, gde učesnici sasvim omaše izgovorenu reč i kažu neku drugu totalno neočekivanu.

Tegla novogodišnjih želja

Kako je Nova godina simbol za nove početke, tako je odličan način kako proslaviti Novu godinu kod kuće da napravite svi zajedno teglu sa novogodišnjim željama, snovima, ciljevima.

Ova aktivnost će vam ukrasti bar deo novogodišnje večeri. Svi ukućani treba da odgovore na pitanje šta sve planiraju i žela da urade u narednoj godini. Tegla novogodišnjih želja će vas naterati da razmislite o svojim ciljevima za 2021. godinu, a takođe ćete se prisetiti i svojih uspeha u 2020. godini.

Dakle, napravite spisak želja i ostavite ga u jednu teglu. Ideja je da prilikom sledećeg dočeka otvorite tu teglu i vidite koliko ste svojih želja ostvarili i koliko se stvari promenilo. Možete napraviti godišnju praksu od toga da svake godine naglas izgovorite šta biste hteli da postignete i time pred drugima date obećanje da ćete se maksimalno potruditi da to zaista i učinite.