Nova pravila za turiste koji dolaze u Grčku: Mere stupaju na snagu 15. marta

Grčka vlada planira da uskoro razmotri pravila o ulasku u zemlju u vreme kovida-19 i zdravstvene protokole koje putnici moraju da poštuju da bi ušli i boravili u Grčkoj.

Pixabay

Grčki ministar turizma Vasilis Kikilijas najavio je da će vlada uskoro razgovarati sa komitetom zdravstvenih stručnjaka za kovid 19 u zemlji o mogućnosti daljeg ublažavanja zdravstvenih protokola i birokratskih procedura na granicama i aerodromima kako bi se olakšalo putnicima koji dolaze u Grčku.

Fokus je na pojednostavljivanju procedure u vezi sa PLF obrascem, koji je obavezan dokument potreban za putovanje u Grčku (mada je putnicima iz Srbije često zadavao dodatne brige), kao i zdravstvenim protokolima koji trenutno važe za hotele, apartmane, brodove za krstarenje…

– Mere će biti objavljene u narednim danima i trebalo bi da stupe na snagu od 15. marta – rekao je Kikilijas, dodajući da ministarstvo preduzima pažljive korake i održava ravnotežu između zdravstvene bezbednosti i olakšavanja poseta Grčkoj, prenosi Greek travel pages.

Ministar je podsetio da vakcinisani putnici sa digitalnim kovid sertifikatom po EU standardima nemaju potrebu da se testiraju na kovid pre ulaska u zemlju.

– Samo nevakcinisani će morati da rade test da bi mogli da uđu u zemlju – rekao je Kikilijas.

Prema njegovim rečima, interesovanje za putovanje u Grčku ove godine je veoma veliko, čak i iz SAD, Kanade, Australije, pa se u najavi očekuju gužve. Postoji i mogućnost da turistička sezona ove godine bude produžena. Prvi sezonski direktni let iz SAD kreće već 7. marta.

– Imamo sve naznake da možemo da počnemo sezonu u martu, da ubrzamo u aprilu i da imamo turiste sve do novembra i decembra 2022. godine – rekao je ministar turizma.