NOVI REKORD NA ROŠTILJIJADI: Najveća leskovačka pljeskavica na svetu – 66,5 KILOGRAMA (FOTO+VIDEO)

Majstori leskovačkog restorana "Koliba" po četvrti put su oborili sopstveni rekord i na "Leskovačkoj roštiljijadi" ispekli pljeskavicu od 66,5 kilogama "brendiranog leskovačkog roštilj mesa".

Printscreen

Rekordnu pljeskavicu, ispečenu u četvrtak uveče, isekli su i podelili Leskovčanima, najviše deci.

Novi rekord je u odnosu na prošlogodišnji bolji za 400 grama, ali je komisija posle pečenja oduzela 250 grama jer je pri vrlo teškom okretanju jedan kraj okrnjen, te je težina umanjena na 66 kilograma i 250 grama, što je, ipak, za 100 grama više nego lane.

“Priprema je trajala 90 minuta, što podrazumeva spremanje, pravljanje, mešenje i oblikovanje i na kraju – pečenje. Najteže je bilo prilikom okretanja, jače smo malo gurnuli, ali smo ipak uspeli”, rekao je novinarima roštiljdžija Ljubiša Đorđević, kome je ovo deseto učešće u takmičenju na Roštiljijadi, a četvrto s vlasnikom “Kolibe” Predragom Lazarevićem i sa svojim sinom Nikolom Panićem koji je pomagao pri okretanju pljeskavice.

Pre nego je stavljena na takođe džinovsku skaru, pljeskavica od sirovog mesa, nabavljenog kod “Meskombinata” koji važi za jednog od najboljih leskovačkih proizvođača roštiljskog mesa, bila je debela 2,5 centimetra, s prečnikom od 191, a posle pečenja bila je debela 3,5 centimetara, s prečnikom od 170 centimetara.

Tročlani žiri sa Sašom Mišićem iz “Paklene kuhinje”, budno je pratio svaki detalj, a jedan od članova žirija, Ivica Zdravković iz Visoke poslovne škole Leskovac, rekao je za Jugmediu da “majstori nisu pogrešili u termičkoj obradi mesa”.

“Mislim da skara (roštilj) nije bila ravna i da je zbog toga pljeskavica malo okrnjena, ali je i pored toga zadržala rekordnu težinu, sem tih 250 grama”, rekao je Zdravković.

Novinari su pitali dokle će ići u nove rekorde, a majstor Kostadinović je rekao da se pod klasičnim uslovima može ići najviše do 67-68 kilograma, a u protivnom će morati da se poveća oblik skare.

“Možda smo i ovoga puta mogli da povećamo količinu mesa, ali nema potrebe jer nema konkurencije, a posebno nam je krivo što ovaj rekord i dalje ostaje lokalni jer niko neće da pozove Ginisa”, kazao je on.

Na pitanje po čemu se pljeskavica razlikuje od hamburgera, Kostadinović je kazao da se poznatiji u svetu hamburger sprema od čiste govedine, dok se pljeskavica sprema od “srpskog junećeg mesa”.

Po “Ginisovoj knjizi svetskih rekorda”, najveći hamburger je bio težak 1.164,2 kilograma, a ispeklo ga je šest Nemaca u nemačkom mestu Pilštingu, 9. jula 2017. godine.