NOVI REKORD NA ROŠTILJIJADI: U Leskovcu ispekli PLJESKAVICU OD 66,1 KILA! Evo kako izgleda to “čudo” (VIDEO)

Majstori roštilja leskovačkog restorana "Koliba" ispekli su pljeskavicu od 66,1 kilogram roštiljskog mesa, najveću do sada na leskovačkoj Roštiljijadi, oborivši sopstveni prošlogodišnji rekord kada su ispekli pljeskavicu od 65 kilograma.

Prinscreen

Prečnik pljeskavice pre pečenja bio je 1,9 metara.

Tokom pečenja i okretanja sa džinovske pljeskavice nije otpao ni jedan komadić mesa kao prethodnih godina, a majstori iz “Kolibe”: Ljubiša Djordjević, Predrag Lazarević i Nikola Panić, kojima je ovo treći rekord zaredom, rekli su novinarima da je presudno bilo iskustvo iz prethodnih godina.

– Izbacili smo sve ranije greške i evo napravili smo pljeskavicu kojom smo i mi i žiri zadovoljni. Treću godinu zaredom ‘Koliba’ ne menja ekipu, pa je normalno što smo uigrani – ocenio je Predrag Lazarević, inače jedan od dvojice vlasnika restorana “Koliba”.

Ipak, bilo je i kritičnih trenutaka što se videlo po čestim konsultacijama trojice majstora koji su jednog momenta morali da “stišavaju” vatru na džinovskom roštilju, postavljenom ispred bine u centru Leskovca, gde se odvija Roštiljijada.

– Najkritičnije jeste sama temperatura, podesiti temperaturu da pljeskavica ne izgori u tom prvom delu, a onda dolazi ono najgore – da se pored ovakve temperature okrene ovaj džin. Ipak, uspeli smo, hvala Bogu – nije krio radost Lazarević.

Brendirano “Leskovačko roštilj meso” i ovoga puta pripremano je u radionici “Leskovački merak” dva dana pre pečenja. Ljubiša Djordjević otkrio je deo tajne spremanja “najveće pljeskavice na svetu”.

– Ovde ima čistog mesa preko 60 posto, ostalo su sojine ljuspe i druge vrste mesa. Meso mora da se pripremi dva dana pre pečenja i odstoji na temperaturi od 0 do 4 stepena. Meso se za to vreme samo jednom premesi, a pre pečenja je važno je da se dobro umesi kako se na roštilj-skari ne bi raspalo – ispriča je Djordjević.

Džinovsku pljeskavicu razgrabili su posmtrači, koji su skoro dva sata pratili postupak spravljanja i pečenja i sve vreme aplaudirali majstorima roštilja.

Ceo postupak, od merenja mesa do podele pljeskavice pratio je tročlani stručni žiri sa Zoranom Miraševićem iz Podgorice na čelu, svetskim majstorom gastronomije, koji je rekao za Betu da pod hitno treba brendirati leskovačku “najveću pljeskavicu na svetu”.

– Ovako veliku pljeskavicu od toliko procenata mesa niko na svetu ne pravi sem Leskovčana na Roštiljijadi. Zato je moj savet da se ona pod hitno brendira, a vama Leskovčanima to nije teško jer čujem da već imate nekoliko zaštićenih brendova – kazao je Mirašević.

Preporuka, dodaje, dolazi zbog mogućnosti da neko ne ukrade već praktično – brend.

– Jer neko se može dosetiti, ako to vi ne uradite, uradiće neko drugi – bio je mišljenja čovek koji je napisao sedam knjiga o gastronomiji.