NOVI SJAJ STAROG LUSTERA: Poslušajte savete dizajnera i napravite od svog doma RASKOŠNU PALATU

Dizajneri enterijera odlučili su da lustere ponovo stave u centar zbivanja, odnosno plafona. Pre nekoliko godina stidljivo su počeli da proviruju iz prošlosti, da bi danas gotovo u potpunosti bacili u senku plafonjerke i ugradna svetla iz aktuelnog trenda za uređenje životnog prostora.

Pixabay.com

Brižljivo i maštovito dizajnirani poput najfinijeg komada nameštaja, često monumentalni, oni mogu da predstavljaju i glavnu figuru u prostoru, skrećući pažnju na sebe vedrim sjajem, ali i detaljima.

Oblika ima raznih, od onih koji su sačinjeni od više grozdasto postavljenih abažura, nalik lampama, preko sve popularnijih “običnih” sijalica u staklenim kuglama, zatim raskošnih, lancima povezanih kristala i staklića, do onih koji liče na cvetove ili razgranate svećnjake.

Za ljubitelje lova postoji zanimljivo rešenje – luster napravljen od stilizovanih, ukrštenih rogova jelena, sa sijalicama na sredini, dok oni koji naginju apstraktnijim formama svetlost mogu da “zatvore” u neobične, “svemirske” ili bajkovite forme.

No, nemojte da se brinite ako ste ljubitelj difuznog svetla, jer možete biti u trendu tako što ćete sobu osvetliti sa više lustera različitih veličina, na kojima ćete željenu jačinu rasvete podesiti potenciometrom.

Tako da, ako imate negde sačuvan stari luster, skrajnut zato što je bio demode, samo obrišite prašinu sa njega i pustite da novim sjajem obasja vaš dom.