Ta rok zvezda, pevač, gitarista, basista, tekstopisac i kompozitor i pristalica pokreta bojkota, odustajanja od investiranja i sankcija protiv Izraela pozvao je takmičare da “stanu rame uz rame sa Palestincima”, preneli su izraelski mediji.

U otvorenom pismu portugalskom takmičaru Konanu Osirisu za “koga je rečeno da nije siguran da li će ili neće ići Tel Aviv”, Voters je napisao da je “imao mogućnost da govori o životu iznad smrti i takođe o ljudskim pravima naspram ljudskih grešaka” i pozvao ga da “odbije da se pridruži kulturalnom zataškavanju onoga što je nedavni izveštaj UN nazvao ratnim zločinima Izraela i mogućim zločinima protiv čovečnosti”.

“On može da pokaže solidarnost sa 189 nenaoružanih demonstranata koje su ubili izraelski snajperi samo prošle godine, uključujući 35 dece”, naveo je Voters, aludirajući da podatke nezavisne komisije za istragu Ujedinjenih nacija o protestima na granici Gaze prošle godine, objavljene u februaru.

Komisija Saveta za ljudska prava UN navela je da je većina palestinskih demonstranata koje su ubile izraelske snage, njih 154, bilo nenaoružano. Taj izveštaj odbacilo je nekoliko izraelskih zvaničnika, uključujući premijera Benjamina Netanjahua.

Voters je napisao da Portugalac može da odbije da nastupi na takmičenju i rekao da Izrael ugnjetava Palestince, optuživši tu zemlju za sistematsko etničko čišćenje.

On je u januaru apelovao na BBC da ne prenosi Evrosong nadmetanje u Tel Avivu. U pismu koje je potpisalo više od 50 vodećih britanskih umetnika.

Voters je apelovo na BBC da insistira da se takmičenje održi na nekom drugom mestu zbog “izraelskog sistematskog kršenja palestinskih ljudskih prava”.loading...