NOVO: ‘Babe’ se vratile i pevaju – ‘Daj mu ga Lola'(VIDEO)

Kultna supergrupa 'Babe' objavila je dugoočekivani singl 'Daj mu ga Lola', kao i spot za koji frontmen Žika Milenković kaže da predstavlja njihovu 'internu Paradu ponosa'.

„Daj mu ga Lola” prvi je diskografski i video zapis beogradskih Baba posle 15 godina pauze.

“Pesma je nastala još pre 13 godina”, objašnjava Milenković. “Kad smo krenuli u rad na novom albumu rešili smo da nju izdvojimo, jer mislimo da je ‘na prvu loptu’ i da može da privuče pažnju. Sve pesme za novi album su snimljene. Miksamo ih jednu po jednu, tako ćemo ih i izbacivati”. Pesma “Daj mu ga Lola” je snimljena ovog proleća u beogradskom „Master Blaster” studiju ispred koga je u Resavskoj ulici snimljen i spot krajem juna, po ideji i u režiji Milenkovića, a za montažu je bio zadužen Marko Nedeljković. “Sve je ‘low budget’. Veliku pomoć nam je pružio plesni centar ‘Mladost’. Sve smo se dogovorili telefonom i spot uradili za pola sata. U pitanju je, kao i uvek vezano za Babe, improvizacija. Obradili smo internu ‘Paradu ponosa’, sve je prošlo bez ikakvih problema. Video je snimljen sa više spravica, vide se svi koji su u tome učestvovali”, kaže Žika.

Zanimljivo je da je u pesmi “Daj mu ga Lola” harmoniku svirao Goran Mitić-Mita, baš kao i u „Francuskoj ljubavnoj revoluciji” na legendarnom drugom albumu Bajage i Instruktora „Sa druge strane jastuka” (1985).

Babe su 1992. nastale kao super-grupa sastavljena od muzičara iz poznatih srpskih bendova. Pored Žike, tu je bio Zoran Ilić-Ilke, tada gitarista Riblje čorbe, bubnjar Goran Čavajda-Čavke (Električni orgazam) i basista Bojan Vasić-Vasa (ex Bezobrazno zeleno) na čiju inicijativu je grupa i osnovana. Ubrzo ju je, međutim, napustio pa ga je zamenio Dejan Škopelja-Škopi (ex U škripcu). Bubnjari su se nekoliko puta menjali, a u obnovljenoj postavi svira Goran Ljuboja-Trut (E-Play, ex Rambo Amadeus).

Babe su objavile tri albuma – „Slike iz života jednog idiota” (1993.), Lažne slike o ljubavi (1995.) i „Slike sna i jave” (1999.), uz EP „4 babe, 4 pesme” (1994.) i kompilaciju „Hoću da budem PS” (1998.) sa tri nove pesme. Rad benda je zamrznut 2000. godine, a grupa se okupila, igrom slučaja, 2013, na dve decenije od objavljivanja diskografskog prvenca.

Povratnička svirka pred prepunom salom Amerikana na prošlogodišnjem Long Night festivalu u Domu omladine Beograda bila je trijumfalna, pa su 2013. usledili nastupi i na kragujevačkom Arsenal festu i beogradskom Beer festu. Babe su nedavno svirale i na humanitarnom festivalu „Noć za pomoć” ponovo u DOB-u, kao i na Ex Yu Rock festu u Starčevu.