OBARA REKORDE I OSVAJA PRIZNANJA: Film Džoker trijumfovao na dodeli nagrada u VENECIJI

Američki triler "Džoker" Toda Filipsa osvojio je Zlatnog lava na 76. venecijanskom medjunarodnom filmskom festivalu, saopštila je večeras predsednica žirija Lukresija Martel.

printscreen

– Želim zahvaliti Varner Bros-u i DC-u što su izašli iz svoje zone komfora i tako odvažno se zauzeli za mene i ovaj film – rekao je Filips nakon primanja nagrade.

U filmu se glavni glumac iz borbenog stend ap komičara Artura Fleka transformiše u Betmanovog suparnika.

Hvala vam što ste mi poverili svoje lude talente – rekao je obrativši se glavnom glumcu Hoakinu Finiksu koji se nalazio pored njega na sceni.

Najbolji scenario pripao je Jonfanu za animirani film “Ne. 7 Čeri Lejn” o Hongkongu 1967. godine, kineskoj poluautonomnoj pokrajni kojoj je zahvalio što mu je dao slobodu da stvara.

Tobi Valas osvojio je nagradu za najbolji novi talenat za svoj rad u filmu “Babyteeth” Šenon Marfi.

Ne možemo da verujemo da smo ovde uopšte, tako da je sve dodatno odlično – rekao je Valas.

Film Romana Polanskog o aferi Drajfus, “Oficir i špijun” je dobio Gran pri žirija, ali režiser nije bio prisutan da je primi.

Luka Marineli, koji je igrao u francusko-italijanskoj istorijskoj romansi “Martin Eden”, dobio je nagradu za najboljeg glumca, a Arijana Askarid koja je glumila u francuskom filmu “Glorija Mundi”, nagradu za najbolju glumicu.

Žiri koji je izabrao dobitnika Zlatnog lava i druge nagrade predvodila je argentinska rediteljka Martel, a činili su ga rediteljka Meri Haron, glumica Stejsi Martin, sineasta Rodrigo Prieto i izvršni direktor Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, Pirs Handling.