OBJAŠNJENJE NEUROLOGA: Evo šta vam se dešava ako na satu stalno vidite određene cifre

sat
pixabay.com

Stvari koje su drugačije i koje se iz bilo kog razloga ističu imaju veće šanse da budu zapaženje i ponovo prizvane u naše misli.

 

Paul King se bavi neuronaukom i prestižni svetski časopisi koji se bave medicinom i psihologijom objavljuju njegove tekstove. On je na satu ’Quora’ objasnio zašto imamo osećaj da stalno vidimo određene cifre na digitalnom satu.

Kako navodi naše mišljenje da ove brojeve percipiramo češće nego druge nije ništa drugo domemorijska iluzija. Sličan fenomen dešava se i kada naučite neku novu reč. Odjednom svuda počinjete da je čujete.

Naravno, postoji određen stepen pristrasnosti u onome što mozak pamti. Stvari koje su drugačije i koje se iz bilo kog razloga ističu imaju veće šanse da budu zapaženje i ponovo prizvane u naše misli.

Kada jednom ugledate 11:11 posmislite ’O, ovo je interesantno’ i niste razmišljali o svim drugim ciframa koje ste nasumično gledali u toku dana. Onda kada sledeći put vidite 11:11 na satu posmislićete kako ste baš taj nepbičan odnos brojeva nedavno videli. Uskoro to postaje ’nešto vaše’ i svaki put kada se desi, čini se neprirodnim. U međuvremenuzaboravljate i ignorišete svako drugo vreme koje se vidi, iako se mnoga od njih takođe ponavljaju.