OBOŽAVAĆETE IH: RECEPT za sočne punjene krofne

krofne
Pixabay.com

Prava poslastica u hladnim zimskim danima

 

Sastojci:

750 g brašna
4 kašike šećera
5 dl mleka
kockica svežeg kvasca
1 jaje
1 žumance
100 g šećera
100 g džema od šljiva
ulje za prženje

Priprema:

1. U mleku razmutiti kvasac i kašičicu šećera, malo brašna i ostaviti da naraste. U međuvremenu umutiti jaje sa ostalim šećerom, žumancetom i mlekom, dodati brašno i so.

2. Testo zamesiti uz postepeno dodavanje ulja, sve vreme lupajući testo varjačom sve dok se ne pojave mehurići. Ostaviti da naraste, zatim testo još jednom premesiti, rastanjiti na pola centimetra i vaditi krugove čašom.

3. Na svaki krug staviti malo džema, pa poklopiti sa drugim krugom pritiskajući ivice da se spoje. Ostaviti da krofne još narastu pa ih pržiti u dubokom ulju. Kada krofne budu gotove posuti ih prah šećerom.