OBRATIO SE DIREKTNO VUČIĆU I PECONIJU: Oglasio se Sergej Trifunović povodom iseljenja pozorišta Boško Buha (VIDEO)

Glumac Sergej Trifunović oglasio se povodom problema sa kojima se suočava pozorište "Boško Buha". Trifunović je apelovao na sve u državnom vrhu da zaustave ovaj, kako je rekao, kulturocid.

printscreen/youtube.com/N1

Želim da se obratim jednim vrlo tužnim povodom, a reč je o iseljavanju pozorišta ‘Boško Buha’ koje je na Trgu Republike već 73 godine, otkad je Bojan Stupica došao u Beograd i na njegovoj teritoriji otvorio šest pozorišta. Pedeset tri godine nakon njegove smrti, mi imamo samo dva pozorišta više i nismo u stanju ni da renoviramo, ni da ofarbamo to što je Slovenac napravio, a sada iseljavamo pozorište sa mesta na kojem je bilo 73 godine“, rekao je Trifunović.

On je apelovao na javnost, sve one koji su odrastali uz pozorište „Boško Buha“ da se skupi i ne daju svoje pozorište koje je oblikovalo i vaspitavalo generacije kako gledalaca, tako i glumaca.

Milorad Mandić je dao život za to pozorište, on je umro zbog tog pozorišta i umro na sceni. Želim da se obratim i srpskom državnom vrhu. Šta god ja mislio o njima i šta god oni mislili o meni. Molim vas, zaustavite ovaj kulturocid“, naveo je Trifunović.

On se zatim obratio i Predragu Rankoviću Peconiju.

Gospodine Peconi, siguran sam da imate dovoljno lokala u svom vlasništvu na teritoriji Beograda i to u užem centru, ja ih znam bar sedam-osam, da vam iseljavanje pozorišta ‘Boško Buha’ apsolutno nije potrebno. Želim da se obratim i svom prijatelju Aci Kajmakoviću, zvanom Aca Bosanac, koji vodi poslove za Peconija. Molim te Aco, nemoj da ulaziš u knjigu kao čovek koji je iselio pozorište ‘Boško Buha’“, dodao je Trifunović.

Na kraju, on se obratio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Ako ste zaustavili otimanje pozorišta na Banovom brdu Andriji Miloševiću, ne želim da poredim, samo želim da kažem da je pozorište ‘Boško Buha’ mnogo bitnija institucija, jako bitna institucija, to je kulturno obeležje ovog grada i mora da ostane tamo gde jeste, tj. ne sme posustati pred krupnim ili sitnim ili bilo kakvim kapitalom. To je ono što je poenta i što ja želim da kažem“, poručio je Trifunović i još jednom apelovao na sve da učine sve što je u njihovoj moći.