OBRATITE PAŽNJU NA OVE ZNAKE: Ponašanje koje sigurno predviđa razvod

flert
Pixabay.com

Nakon skoro četiri decenije istraživanja, jedan od najpoznatijih bračnih terapeuta, doktor Džon Gotman, uočio je jasan obrazac među parovima koji nisu ostali zajedno. Gotman je autor knjige “Sedam principa da brak uspe” i istraživao je šta ljude razdvaja, kao i kako da to popravimo. Postoji jedan uočljiv obrazac ponašanja koji predviđa razvod. To je prezir.

 

Da, to je prevrtanje očima, osećaj gađenja, prezir sa svim negativnim mislima. Mnogi od nas osetili su prezir – ali čak iako imate ovo osećanje sada, to ne znači da odmah treba da se razvedete.

Stručnjaci sa Gotman Instituta, na čelu sa doktorom Majkom Meknultijem, izlažu šta svaki par treba da zna, uključujući i zašto je prezir toliko štetan za vezu, kako da je uočite (kod sebe ili partnera) i ono što je najvažnije – kako da zaustavite.

Kako se prezir pojavljuje

Normalno je da se iznerviramo zbog ponašanja našeg partnera ili da se ne slažemo sa njim, ali kada dopustimo sebi da dođemo do prezira ili gađenja prema njoj ili njemu, to je onda nezdravo. Ključ je u tome kako se nosimo sa problemima, da li sa ljubaznošću ili prezirom.

– Partneri koji su blizu razvoda imaju sledeće tendencije: Postaju ljuti i koriste ono što nazivomo “četiri jahača apokalipse” ili negativne obrasce komunikacije, što su kriticizam, prezir, durenje i optuživanje – kaže Meknulti.

Psiholozi stanje koje nastupa nazivaju “difuzno fiziološko uzbuđenje” ili “poplava osećanja” kada jedan od partnera (ili oba) oslobađa hormone koji ubrzavaju rad srca, mišići postaju napeti, stomak nam se “prevrće” i znojimo se. Zvuči poznato? Ako ste ikad iskusili “vruće” argumentovanje u kojima se vaš glas i krvni pritisak povišuju znajte da ovakvo mentalno stanje ne vodi do civilizovanog razgovora.

– U ovom stanju, partneri ne mogu da primaju nove informacije i gube osećaj za humor i kreativnost – objašanjava psiholog McNulty. Drugim rečima bilo bi bolje da pričate kasnije kada se oboje smirite.

OBEZVREDNJUJU BRAK? Uskoro će biti moguć razvod preko interneta

Dobre vesti o ljutnji

Iako ste vaš partner i vi imali žestoke svađe skoro, to ne znači da idete ka katastrofi. “Veze češće umiru zbog leda nego zbog vatre,” rekao je Meknulti.

– Neki parovi prestanu da komuniciraju. Smatraju da je razrešavanje ključnih konflikata suviše komplikovano ili bolno. Odustaju. Udaljavaju se i više žive kao cimeri nego kao supružnici. Na kraju emotivno razdvajanje je istinski krajnji znak da veza ide ka razvodu. Ako se i dalje svađate niste stigli do tačke predaje – kaže Meknulti.

Na šta treba da obratite pažnju

Prevrtanje očima na nešto što vaš partner kaže je jedan od najčešćih načina na koji ljudi iskazuju prezir. “Osim prevrtanja očima, tu je i podizanje gornje usne da bi se pokazao podsmeh. To je neka vrsta stava gađenja prema parneru i osećaja superiornosti.”

Kako da obuzdate prezir

Sada kada znate koliko štetan prezir može da bude, evo šta možete da uradite u svojoj vezi da biste se bolje suočili sa konfliktom.

Pazite se prevrtanja očiju, podsmeha, i pravljenja pasivno-agresivnih komentara.

Budite realni. “Partneri često idealizuju jedno drugo, i onda očekuju previše,” objašnjava Meknulti. On objašnjava da podsetite sebe da je vaš partner drugačija osoba sa drugačijim mišljenjem i sa različitim setom osnovnih potreba… Nećete se slagati sa svime, i trebalo bi da naučite da prihvatite to da biste održali harmoniju. Zašto? “Kod većine parova, oko 69% problema se u bilo kom braku ponavlja i nastavlja, a samo 31% problema rešava se brzo,” objašnjava McNulty. Drugim rečima, većina problema neće nestati čak se neće ni rešiti – jednostavno ćete morati da naučite da pravitekompromis.

Umesto da se ljutite na partnera, potrudite se da slušate više i stvari gledate iz njegove/njene perspektive, “to pomaže da budete strpljiviji sa partnerom,” kažu psiholozi. Žalite se bez povišenog glasa, i nemojte optuživati drugu osobu. Govorite o svojim osećanjima, i o tome kako se osećate umesto da kritikujete i okrivljujete.  Ove promene jesu jednostavne ali prave ogromnu razliku.