OD NJIH NE OČEKUJTE VERNOST: Planirate da udomite MAČKU? Ovo onda morate da znate

Mačke žive zajedno sa ljudima već više od 10.000 godina, ali i danas vlada mišljenje da su one samo delimično pripitomljene

Pixabay

Posedovanje mačke ima mnoge prednosti, ali veoma je važno da upoznate potrebe i način života pre nego što se odlučite da je uzmete za novog četvoronožnog prijatelja.

Mačke nisu životinje čopora

Važno je da znate da su mačke solitarne životinje, za razliku od pasa. To znači da ne žive u grupi odnosno čoporu. Ovu osobinu mačaka trebate uvek imati u vidu, jer mnogi novi vlasnici mačaka očekuju privrženost koju često imaju prilike da vide u odnosu vlasnika i njihovih pasa.

One mogu pokazivati izuzetnu privrženost prema jednom članu porodice, ali uglavnom imaju potrebu da određeno vreme budu same. Značajan deo vremena, mačke provode u spavanju i u tom periodu neće prihvatiti da ih mazite ili uznemiravate na bilo koji način.

Nije neophodno da izlaze

Nažalost, urbana sredina je na mnogo načina postala nesigurna za mačke, pa je bitno uzeti u obzir sve faktore i izvagati za i protiv, te biti svestan opasnosti koje vrebaju napolju. Ona može živeti u stanu i biti savršeno srećna bez izlazaka napolje, a ako živite u neprometnoj okolini i vaša mačka je zdrava, sterilisana, vakcinisana, snalažljiva, spretna i ako je odranije navikla na ovakav život, možete svoju mačku puštati i napolje.