OD OBIČNE NOVINARKE DO SUPERZVEZDE: Saznajte kako je Opra Vinfri stekla status MILIJARDERKE i zašto se njenom bogatstvu NE NAZIRE KRAJ

Opra Vinfri proglašena je za prvu afroameričku preduzetnicu Blumergovog indeksa milijardera, a na toj listi je zauzela 486. poziciju, zahvaljujući neverovatnom bogatstvu od 4,4, milijarde dolara.

Opra Vinfri
Wikipedia

Poznata je njena rečenica “Nikad nije bila reč o postizanju slave ili statusa zvezde”, a onda je ova kraljica tok šoua postigla i jedno i drugo. Međutim, dok najveći deo bogatstva 64-godišnje superzvezde dolazi od emisije koja ju je proslavila, Opra Vinfri Šou, veliki deo bogatstva dolazi iz drugog, iznenađujućeg izvora.

via GIPHY

Naime, 2015. godine Opra je kupila 10 odsto udela u kompaniji za mršavljenje Vajt vočers, u šta je uložila 58,6 miliona dolara. Nakon što su objavili partnerstvo, cena deonica kompanije je eksplodirala, a taj trend nastavio se do danas, piše News.com.au.

Cena deonice te 2015. godine bila je 9,22 dolara, a danas svaka vredi čak 140,03 dolara – što je povećalo bogatstvo Opre za više od pola milijarde dolara. 

Otkako je postala delimični vlasnik, i sama se priključila programu i izgubila 20 kilograma, postavši hodajući oglas za brend u nastajanju. Do kraja 2020. godine brend se nada kako da će im porasti vrednost i da će vredeti više od dve milijarde dolara, kao i da će privući 10 miliona korisnika širom sveta. Uspe li im to, i konto u banci Opre Vinfri će se poboljšati.

Od novinarke do medijskog mogula 

U 70-im godinama prošlog veka Opra je dobila svoj prvi posao, na CBS u Tenesiju, dok je još studirala. Ali, dve godine kasnije, nakon što se prebacila u Merilend, njena karijera je stagnirala, jer su je mnogi smatrali “previše emotivnom”.

via GIPHY

Godine 1989. postala je voditeljka emisije “Ljudi i razgovori”, gde je brzo sticala reputaciju, a kroz nekoliko godina njen šou imao je bolji rejting od konkurentske i legendarne medijske ličnosti, Fila Donahjua. Nakon toga prihvatila je posao u Čikagu, a emisija je uskoro postala najpopularnija u gradu. Vrlo brzo, emisija je preimenovana u šou Opre Vinfri. Dobitnica je Oskara za ulogu u filmu “Boja purpura”, a njen status zvezde već tada je “zacementiran”. Kroz devedesete njena popularnost je samo rasla te je proširila svoje delovanje na štampana i online izdanja, mjuzikle, film i televiziju. Tokom tog perioda pokrenula je magazin “O”, i bila koator nekoliko bestselera.

U desetim godinama novog milenijuma dostigla je status milijarderke, a šou je prestala da snima 2011. godine, kad je pokrenula Opra Vinfri Netvork, u kojem je izvršni direktor. 

via GIPHY

Krajem prošle godine, čak se “šuškalo” da će se kandidovati za predsednika Amerike, na narednim predsedničkim izborima.