Od svih običaja na današnji praznik ovaj je najlepši! UMESITE VASILICU i provedite najlepši MALI BOŽIĆ (RECEPT)

U našem narodu praznik posvećen Obrezanju Gospodnjem naziva se i Mali Božić, pa se u mnogim krajevima danas ponavljaju neki običaji koji su izvedeni pre 7 dana, kada je bio "veliki" Božić. Jedan od najlepših svakako je pravljenje VASILICE.

mesi hleb
pixabay.com

Kao što se za Božić mesi česnica, za Mali Božić se mesi poseban hleb – Vasilica (nazvan po prazniku Svetog Vasilija Velikog koji je takođe danas).

Kolač se često šarao sa tri uvezane trske ili sa tri crvenim koncem uvezane drenove grančice, koje su predstavljale Sveto trojstvo. Isto kao česnica, porodica za trpezom na današnji praznik treba da izlomi i podeli ovaj obredni hleb koji simbolizuje zajedništo, slogu i ljubav. U nju se ne stavlja novčić.

Kao i za česnicu, i za Vasilicu postoje različiti recepti. U nekim krajevima mesi se proja, u nekima pogača, a postoje i slatke varijante. Slično, neki Vasilicu pune sirom (da bi godina bila bogata), a drugi premazuju medom (da  godina bude slatka i vesela).

Mi vam predstavljamo jedan od provereno dobrih recepata. 

Pogača
Pixabay.com

Sastojci:

20g kvasca
1/2 kafene kašičice šećera

1 Kg brašna
1 kašičica soli
500 ml tople vode

50 ml ulja

Priprema:

Stavite kvasac da nadođe sa pola kašičice šećera i brašna u malo vode. Pomešajte brašno, dodajte so, kvasac, vod i mesite dok ne dobijete lepo i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti testo da naraste  – oko pola sata, otprilike da naraste za debljinu dva prsta.

Premesite testo. Izbodite viljuškom površinu. Ostavite Vasilicu da se odmara oko 30 minuta. Pecite na 220 stepeni oko 40 minuta, smanjite na 160 i pecite još oko 20 minuta.