Svi znamo da pri ulasku u avion moramo da ugasimo mobilni, da ne smemo da pušimo tokom leta, kao i da se često dešava da se prtljag izgubi. Međutim, malo ko od nas zna zašto je to tako. Zahvaljujući zaposlenima u nekim avio kompanijama, koji su otkrili neke tajne svog posla, konačno smo u prilici da saznamo prave razloge.

 

Razlog za zabranu pušenja je ekonomičnost

Iako će vam svako reći da u avionu ne sme da se puši zbog potencijalne opasnosti od požara, ili zbog nepušača kojima bi moglo da smeta, pravi razlog je zapravo ekonomične prirode. Radi se o tome da se na aparatima koji konstantno filtriraju vazduh tokom leta, smola i katran iz duvanskog dima više lepe, pa se oni moraju češće menjati, piše portal Brightside.me

Pilot i kopilot se hrane različito

Razlog za ovo leži u činjenici da ukoliko se pilot slučajno otruje od hrane, kopilot može da nastavi da upravlja letelicom. Ipak, ovo pravilo ne važi u svim avio-kompanijama.

Kvar na avionu nije razlog gašenja mobilnog telefona

Verovanje da će signal mobilnog telefona dovesti do kvara na avionu je mit. Tako bar kažu zaposleni u avio-kompanijama, priznajući da se ponekad posada oglušuje o ovo pravilo. Ipak, on može da prekine radio-signal i da zbog toga pilot ne čuje neke važne informacije od dispečera.

Vrata toaleta se lako otvaraju spolja

Postoji tajno dugme, koje je sakriveno ispod obaveštenja “toalet” ili “zabranjeno pušenje”, koje služi za otvaranje vrata od WC-a. To naravno nije smišljeno da bi se putnicima narušavala privatnost, već da vrata ne bi morala da se razvaljuju, ukoliko nekome pozli unutra.

Prtljag može da se izgubi iz više razloga

Neki od najčešćih razloga zbog kojih se ovo dešava su seldeći:

– Zadržan je na dodatnu proveru i nije bio vraćen na vreme;

– Novi zaposleni ponekada stave prtljag na pogrešna kolica i onda on ode na potpuno drugo mesto;

– Putnik  ne ukloni stare nalepnice sa kofera i to ponekad, dovede do konfuzije zaposlenih;

– Retko je, ali se dešava da kofer ispadne sa kolica, a da to niko od zaposlenih ne primeti;

– Sistem za prepoznavanje prtljaga ponekad može da pogreši, pa se zato savetuje da napišete svoje ime i prezime, kao i kontakt telefon na vidno mesto.loading...