ODABIR MEDICINSKE UNIFORME: Kako je pravilno održavati?

Radne uniforme su zaštitni znak mnogih zanimanja, ali jedna od svakako prvih asocijacija na pojam uniforma jeste i uniforma za doktore i drugo medicinsko osoblje.

Doktor
Freedigitalphotos.net/stockimages

Beli mantil je postao metafora za ljude koji se bave medicinom, ali iako jeste osnovna uniforma za lekare, nije jedina. Danas se u prodavnicama uniforme mogu naći različiti materijali, modeli, pa čak i dezeni uniforme, što medicinskim radnicima ostavlja slobodu da biraju po sopstvenom ukusu.

U nastavku saznajte kako da odaberete pravu uniformu, koje boje i materijale da tražite, kako da odaberete adekvatnu veličinu, kao i kako da je perete i održavate.

#1 Medicinske uniforme ostavljaju snažan utisak na pacijente

Pošto medicinske uniforme čine neizostavni deo radne rutine svakog lekara, njihova funkcija je i te kako bitna. Na prvom mestu, ona treba da zaštiti medicinskog radnika na radnom mestu, ali ono što je podjednako značajno jeste da uliva poverenje pacijentu, kao što to čini i sam lekar.

Zato je potrebno da uniforma bude kvalitetna i izdržjiva, kako bi lekaru omogućila da u svakom trenutku može neometano da postigne pun kapacitet svojih radnih mogućnosti.

Takođe je veoma bitno da bude čista, kako bi ostavila utisak marljivog i pouzdanog lekara koji se brine o higijeni svoje opreme i na taj način ne rizikuje da njegovi pacijenti budu izloženi brojnim neprijateljski nastrojenim mikroorganizmima prema zdravlju čoveka.

#2 Kako izabrati boju uniforme?

Kao što smo već rekli, bela je boja od koje se najčešće pravi medicinska uniforma, posebno je u prošlosti to bio slučaj. Međutim, vremenom su i zelena i svetloplava boja dobile na značaju, jer kao i bela, asociraju na čistoću i takođe su postale prepoznatljiv znak medicinskog osoblja.

Naravno, sa razvojem industrije, povećava se i ponuda različitih boja i materijala, pa danas neretko srećemo teget, bordo, roze i druge boje uniformi, koje su takođe postale sve zastupljenije i sve lakše se mogu naći. U slučaju da ih ne možete pronaći u prodaji, postoji čak i opcija šivenja po meri, što je takođe odlično rešenje.

Pojavile su se takođe uniforme koje sadrže različite motive, šare i veoma su zanimljivog dizajna. Pretežno ih koriste lekari ili stomatolozi koji rade sa decom, kako bi razbili dečiji strah od pregleda, ali mogu se koristiti i u van toga.

#3 Veličina uniforme – kako je odabrati?

Kako je medicinska uniforma jedno od glavnih pomoćnih sredstava za rad, i to veoma ozbilja i ogovoran posao koji zahteva i fizičko angažovanje, važno je da bude udobna i da ostavlja dovoljno prostora za neometane pokrete.

Ukoliko su dimenzije pogrešne, pa lekar mora da se napreže kako bi uradio svoj posao, velika je verovatnoća da će se osećati neprijatno u njoj, a verovatno će se nervoza pojaviti i kod pacijenta.

Dakle, treba birati uniformu koja nije savsim uz telo, već je komotnija i ostavlja telu prostora da diše tokom višečasovnog rada, a u slučaju da vam je iz bilo kog razloga teško da nađete serijsku uniformu u odgovarajućoj veličini, takođe je odlična opcija šivenje uniforme po meri.

#4 Od kakvih materijala treba da bude medicinska uniforma?

S obzirom na to da se nosi svakodnevno, da se često prlja, zbog čega je treba redovno prati, i to na visokim temperaturama, neophodno je da materijal od koga je uniforma napravljena bude izdržljiv i pouzdan.

S obzirom na sve prednosti koje prirodni materijali imaju, njima treba dati prioritet kada je reč o uniformama, na prvom mestu pamuku. On je veoma izdržljiv materijal, te će odgovarati i zahtevima posla, a takođe je prijatan na dodir i ne izaziva iritacije na koži koje dodatno mogu otežavati obavljanje posla i boravak u uniformama.

#5 Kako održavati medicinske uniforme?

Kako su lekari izloženi bakterijama, virusima i drugim štetnim mikroorganizmima, neophodno je da se uniforma pere na jako visokim temperaturama. To znači barem 60°C, ali poželjno i na višim, čak i na 90°C.

Ovakav način održavanja ide u prilog tome zašto treba odabrati uniforme od belog, svetloplavog i zelenog pamuka jer se na visokim temperaturama ne otiru, što nije slušaj sa teget ili bordo uniformama, koje vremenom blede.

Pored pranja, neophodno je peglanje, kako bi se uništili potencijalni preostali mikroorganizmi i postigao najviši stepen čistoće uniforme.

Nadamo se da će vam ovaj kratak vodič biti od koristi kada budete birali uniformu za sebe i da ćete napraviti najbolji izbor!