ODAJU IH RUKE: Dužina prsta otkriva da li je sklona prevari

Dame koje su izložene većoj koncentraciji estrogena u maternici imaju duži kažiprst od domalog prsta, impulsivnije su i nezadovoljne svojim ljubavnim odnosima.

Ruka Šaka prsti
Pixabay.com

Žene sa dugačkim kažiprstom na levoj ruci i kraćim domalim prstom sklonije su preljubi, tvrde autori studije sa Univerziteta Oksford.

Naučnici kažu da su takve žene bile izložene većem nivou ženskih polnih hormona estrogena dok su bile u majčinom stomaku, pa ih sada krasi više tipičnih ženskih karakteristika.

Nasuprot tome, izloženost većem nivou testosterona, muških polnih hormona, u maternici rezultira dužim domalim prstom i i kraćim kažiprstom.

Na primer, muškarci s takvim karakteristikama su muževniji i bolji su sportisti.

Istraživanje je sprovela Elund Pirs sa Oksforda, pa je merena dužina prstiju kod 274 volonterki žena, a potom je testirala njihovu DNK.

Uz to je napravila i psihološke testove o kvalitetu njihovih odnosa. 

Žene koje su bile izložene većoj koncentraciji estrogena u materici su impulsivnije i svoje ljubavne odnose su više ocenjivale nezadovoljavajućim.

Elund je rekla da je to otkriće intrigantno jer se verovalo suprotno – da su “više feminizirane” žene manje impulsivne i više zadovoljne svojim romantičnim odnosima.

Navela je i da su takve žene privlačnije muškarcima upravo jer su vrlo ženstvene, a ako se to spoji sa potencijalnim nezadovoljstvom u trenutnoj vezi, put do preljube postaje vrlo izvestan.

Naučnici to, kaže, nazivaju “impulsivnim spajanjem s muškarcima koji nisu njihov suprug ili partner”, prenosi Daily Mail.

Kako izmeriti prste?

– Izravnajte prste i stavite dlan na papir. Obeležite donje tačke domalog prsta i kažiprsta, odmah do dlana, kod prvog nabora.

– Potom obeležite gornje tačke, završetak prstiju i uporedite rezultate lenjirom.

Žene sa kraćim domalim prstom češće su advokatice

Žene sa domalim psrtom leve ruke dužim od kažiprsta sklonije su da rade poslove koji se tradicionalno smatraju muškim, na primer, kao advokatice ili menadžerke. One kojima je kažiprst duži, češće biraju zanimanja tipičnija za žene, poput rada u vrtiću ili školi.

Do tih saznanja došli su istraživači s Nacionalnog istraživačkog Univerziteta u Rusiji nakon analize podataka 1500 muškaraca i žena čiji su prste najpre digitalno izmerili. Značajne razlike primetili su na levim rukama kod žena.

Deca sa kraćim kažiprstom su sebičnija

Austrijski stručnjaci sa Univerziteta u Beču posmatrali su navike dečaka i devojčica pa su otkrili da oni s višim nivoom testosterona nerado dele svoje stvari s drugom decom, čak niti sa svojim drugarima.

Konkretno, tokom studije nisu želeli da dele s drugima nalepnice koje su dobili. Deca koja imaju kraći kažiprst od domalog prsta, osim što su sebična, po nekim istraživanjima mogu biti i agresivnija.