Odgovor na pitanje koje brine sve koji bi u Grčku na more: Da li će nam trebati ZDRAVSTVENI PASOŠI ILI ĆEMO MORATI U KARANTIN?

Mnogi građani Srbije u niskom startu čekaju odluku vlasti u Grčkoj o otvaranju granica i trenutku kada će "dunuti" u pištaljku i označiti eventualni početak letnje sezone. Iako se i dalje ne zna kada će granice biti otvorene, mediji već danima pišu da će hoteli, oni koji rade tokom cele sezone biti otvoreni od 1. juna.

More Plaža Grčka
Pixabay.com

Kako za B92.net kaže Ana Nikolić, vlasnica turističke agencije na Tasosu “Nikana”, apartmanski i hotelski smeštaj u kojima gostuje 99 odsto srpskih turista trebalo bi da bude otvoren između 15. juna i 1. jula.

“Grčka još nije odlučila kada će otvoriti granice i čeka dogovor evropske komisije u vezi sa tim. Ali čak i ako dogovor ne bude uskoro postignut Grčka planira da sama donese odluku o otvaranju granica i ka zemljama članicama EU i onima koje nisu članice”, rekla je u razgovoru za B92 Nikolić.

Napominje i da su zvanično sva grčka ostrva zatvorena do 18. maja. U međuvremenu može da dođe do promena u smislu da se pristup ostrvima omogući ranije ili da se produži zabrana.

GRČKA SPREMILA NOVE MERE: Evo kakva će sve PRAVILA važiti na plažama ovog leta

Očekivano, najveći broj ljudi brine da li će za ulazak u Grčku biti potreban zdravstveni pasoš ili će biti obavezan karantin.

“Najveći broj pitanja koja dobijamo od naših turista odnosi se na karantin po ulasku u Grčku i takozvani zdravstveni pasoš. Karantin po ulaksu u Grčku ne postoji kao opcija i neće biti uveden ako situacija naravno bude stabilna kao sada. Što se tiče zdravstvenog pasoša, odnosno neke potvrde da osoba koja ulazi u Grčku nije zaražena o tome se uveliko priča ali takođe na nivou EU. Očekuje se da bude doneta zajednička odluka kako će potvrda izgledati, odnosno da li će biti potrebnan negativan rezultat na korona virus u zemlji iz koje putnik dolazi ili će se na granici vršiti brzi test ili merenje temperature. U svakom slučaju ni za to još uvek nemamo konkretne informacije, ali se nadamo da procedura neće biti komplikovana”, pojasnila je Nikolić u razgovoru za B92. 

Podseća da bi od 4. maja zvanično trebalo da bude dozvoljeno kupanje u moru, a za dve nedelje ili najkasnije od 1. juna da se otvore organizovane plaže. Navodi i da će kao sigurna mera biti distanca od dva metra između setova ležaljki i suncobrana i isto rastojanje između stolova u beach barovima i restoranima kako na plaži tako i na šetalištu.

NOVE MERE ZA TURISTE U GRČKOJ: Zabrana odlaska na grčka ostrva do 1. juna i TO NIJE SVE!