ODGOVOR NA VEČITO PITANJE: Dame otkrivaju – da li su privlačniji muškarci sa ili bez brade

Kako bi saznali da li žene preferiraju muškarce sa bradom ili bez nje, istraživači sa Univerziteta Kvinslend u Australiji su rešili da anketiraju oko 1.000 žena na teritoriji Amerike.

Pixabay

Stručnjaci su ispitanicima starosti od 18 do 70 godina predstavili fotografije trojice različitih muškaraca.

Oni su se fotografisali sa bradom i bez nje, a potom su u programu za grafičku obradu fotografija slike uređene tako da svaki od njih izgleda muževnije, sa čvrstom vilicom i naglašenim jagodicama i nežnije sa “bejbi fejs” licem.

Kako su se fotografije pojavljivale na ekranu, učesnice su imali zadatak da ocene koliko im je atraktivan muškarac na skali od nula do sto, kao i da istaknu da li bi želeli sa njim kratku romanasu ili dugu, romantičnu vezu.

Kako se ispostavilo, što je lice bilo dlakavije, muškarac je dobijao veću ocenu od žena.

Tako je studija otkrila da su muškarci sa bradom muževniji, pa samim tim i privlačniji od onih bez nje.

Muževno lice je znak fizičke i društvene dominacije muškaraca – objasnio je tim sa Univerziteta Kvinslend, a potom objasnio da ujedno brada može da sakrije određene nepravilnosti na licu.

Sa druge strane, u okviru studije je pronađeno da pojedine žene ne vole bradu jer se plaše kožnih parazita. One uglavnom povezuju bradu sa lošim higijenskim navikama, a najgroznijim smatraju ostatke hrane na dlakama.