PRECIZAN TEST: Odgovorite na ova DVA PITANJA i saznajte da li vam se sprema RAZVOD

Bred Pit i Anđelina Džoli
wikipedia.org

Naučnici koriste ova 2 pitanja kako bi precizno predvideli razvod! Iskreno odgovorite na pitanja i saznajte šta vas čeka.

 

Da li se nekada zapitate kakav bi vam život bio da niste u braku?  Ne brinite, savršeno je normalno da sanjarite o mogućim životnim scenarijima.

Ono što je bitno jeste da vi i vaš partner date iskrene odgovore na ova dva pitanja:

1. Na skali od 1 do 5 opišite vaš mogući razvod.

(Ovo je skala vaše sreće/nesreće posle razvoda, gde 1 predstavlja apsolutnu nesreću zbog razvoda a 5 apsolutnu sreću).

2. Na istoj ovoj skali izaberite broj koji predstavlja osećanja vašeg partnera ukoliko bi došlo do razvoda.

Ukoliko ste na prvo pitanje odgovorili sa 5 sasvim je izvesno da se krećete ka razvodu. (ništa neočekivano rekli biste). Ipak, presudno za budućnost vašeg braka jeste poklapanje vaših odgovora sa odgovorima vašeg partera!

Na univerzitetu Virdžinija, Leora Fridberg i Stven Stern sproveli su anketu nad 3597 ispitanika i to u dva navrata. Prvi put 1987 i drugi put 1993. godine.

Tokom 6 godina oko 7% parova se razvelo. Parovi koji su usaglašeno odgovorili da bi im bilo gore posle razvoda, očekivano su se retko razvodili (4.8%). Naravno, parovi koji su imali broj 5 u odgovorima razvodili su se u znatno većem broju.

Ok. Ovo zvuči logično, ali pogledajte ovo: Parovi koji nisu dobro procenili sreću svog partnera(+/-1) više su se razvodili (8.6%). Oni koji su sreću svog partera promašili za (+/-2) imali su znatno veći broj razvoda (12%).

Shodno tome, 13-14% razvoda posledica je potpuno promašenih rezultata.

Zašto je toliko loše to što pogrešno procenjujete osećanja svoje voljene osobe?

Sve dok na površinu ne isplivaju krupni problemi, imamo utisak da je partner srećan.

Da li ste srećni ili se trudite da predstavite sebe srećnim?

Upravo ovaj fenomen “pretvaranja” stvara sledeći problem– Kada primetimo da je parter srećan, postajemo zahtevniji i manje pažljivi.  

U ovom slučaju lakše ćete otkazati večeru, ostaćete duže sa drugarima na piću, bićete manje pažljivi kada sugerišete voljenoj osobi da smanji trošenje zajedničkog novca.

Na primeru “otkazivanja večere” razlikujemo stabilne od nestabilnih odnosa.

1. Otkazuje večeru jer ima dosta posla i ne može da stigne, umoran je…

2. Uvek otkazuje naše dogovore, baš ga briga za mene…

Ako partneri nisu “otvoreni” u pokazivanju svojih emocija i doživljaja onog drugog, najprostiji problem može biti ozbiljan okidač za razvod.

Što više informacija krijemo jedni od drugih to ćemo gore odluke donositi. Kada se tome doda i prirodna potreba da preuzimamo inicijativu nastaje pakao. 

Veliki broj studija braka povezuju “specifična negativna ponašanja” sa razvodom.

 

Specifična negativna ponašanja protežu se od prezira do nemogućnosti brzog i otvorenog rešavanja problema, piše Biznis insajder.

Jedna psihološka analiza govori o tome kako ljudi u srećnom braku daleko manje razmišljaju o drugom potencijalnom partneru. Nejasno je ostalo da li zadovoljstvo brakom čini ljude privrženim, ili je privrženost partneru uzrok zadovoljstva brakom.

Ako niste sigurni u osećanja vašeg partnera, toplo vam savetujemo da ga jednostavno pitate. Kada se radi o osećanjima, zabrinutosti i željama najbitnije je biti iskren. Jedino tako se može identifikovati problem i rešiti nezgodna situacija.